Foto: LETA

Kūla svētdien degusi visā Latvijā, lielākais kūlas ugunsgrēks reģistrēts Līvānu novadā-60 tūkstoš kvadrātmetru platībā, nodegusi arī dārza mājiņa, informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

Pēdējās diennakts laikā glābēji devās uz 49 kūlas ugunsgrēkiem. Pērnā zāle svilināta visos reģionos. Šogad noticis jau 101 kūlas ugunsgrēks.

VUGD informē, ka aizvadītajās brīvdienās Iecavas novadā sausā zāle dega trīs hektāru platībā un meža jaunaudze piecu hektāru platībā, Līvānu novada Jersikas pagastā sausā zāle dega sešu hektāru platībā un aizdegās arī dārza mājiņa, savukārt Rīgā, Maskavas ielā, vecajā lidlaukā sausā zāle dega divu hektāru platībā, aizdegās arī dārza māja un neapsaimniekotas ēkas jumts, Talsu novadā izdega pieci hektāri.

VUGD atgādina, ka pērn kopumā tika reģistrēti 4187 kūlas ugunsgrēki, kas ir par 42% vairāk nekā 2013.gadā. Kūlas dedzināšanas rezultātā izdega 6818 hektāri, cieta seši cilvēki, bojāgāja divi cilvēki un nodega 88 ēkas.

Kūlas dedzināšana Latvijā ir aizliegta, tā apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, jo kūlas dedzināšana nevar būt kontrolēta. Vēja un citu apstākļu ietekmē, degšanas virziens var mainīties, liesmas var strauji izplatīties un pārmesties uz ēkām. Cilvēki neapzinās, ka, jo garāka zāle, jo lielākas liesmas un līdz ar to nekontrolējamāks ugunsgrēks, brīdina VUGD.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!