Foto: F64

Trešdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests dzēsis kopumā 147 kūlas ugunsgrēkus, no kuriem lielākais skaits - 46 - bijuši Latgalē, portāls "Delfi" uzzināja VUGD.

Kopumā šogad Latvijā reģistrēti jau 1274 kūlas ugunsgrēki. Kūlas ugunsgrēki dzēsti visā Latvijā, bet visvairāk kūlas ugunsgrēku trešdien reģistrēti Latgalē. Otrajā vietā ierindojusies Rīga un Rīgas reģions ar 40 ugunsgrēkiem, bet trešo vietu ieņem Zemgale ar 30 sausās zāles dedzināšanas gadījumiem.

Savukārt Vidzemē reģistrēti 17 un Kurzemē 14 kūlas ugunsgrēki.

Zilupes novada Lauderu pagastā kūla degusi 50 hektāru platībā, bet Daugavpils novada Kalkūnes pagastā sausā zāle degusi 35 hektāru platībā. 30 hektāri izdeguši arī Ludzas novada Briģu pagastā, bet 20 hektāru platībā liesmas bija apņēmušas sauso zāli Daugavpils novada Laucesas pagastā un Preiļu novada Preiļu pagastā.

15 hektāru platībā kūla degusi Dagdas novada Ezernieku pagastā un Rugāju novada Lazdukalna pagastā.

Tāpat kūlas dedzināšanas rezultātā trešdien degušas vairākas saimniecības ēkas, šķūņi, dārza mājas un pirts. Daugavpils novada Kalkūnes pagastā, 35 hektāru platībā degot kūlai, nodeguši arī trīs šķūņi 300 kvadrātmetru platībā, savukārt Dagdas novada Dagdas pagastā līdz ar kūlas dedzināšanu degusi neapsaimniekota māja un saimniecības ēka 80 kvadrātmetru un 50 kvadrātmetru platībā.

Vēl Daugavpilī, Egļu ielā, kūla degusi trīs hektāru platībā, kā arī divi šķūņi 30 kvadrātmetru platībā. Savukārt Rēzeknes novada Kaunatas pagastā, kūlai degot divu hektāru platībā, aizdegusies arī pirts 20 kvadrātmetru platībā.

Kūlas ugunsgrēki notikuši arī Kurzemes pusē. Tur Ventspils novada Piltenes pagastā sausā zāle degusi 1,5 hektāru platībā un nodedzis arī šķūnis 30 kvadrātmetru platībā kopā ar dēļiem desmit kvadrātmetru platībā.

Arī Ilūkstes novada Dvietes pagastā līdz ar tur degošo kūlu nodedzis šķūnis 180 kvadrātmetru platībā un malkas šķūnis 15 kvadrātmetru platībā. Līdzīgi arī Talsu novada Valdgales pagastā un Kocēnu novada Dikļu pagastā, kad kūlas dedzināšanas rezultātā deguši šķūņi 30 kvadrātmetru un desmit kvadrātmetru platībā.

Savukārt Krāslavas novada Mērdzenes pagastā pērnā zāle degusi 2000 kvadrātmetru platībā kopā ar pirti 15 kvadrātmetru platībā.

Kūlas dedzināšana nav gājusi secen arī valsts galvaspilsētai. Rīgā, Lucavsalas ielā un Krustpils ielā, kopā nodegušas trīs dārza mājas 45 kvadrātmetru platībā.

Tāpat trešdien degošā kūla izraisījusi vairākus mežu ugunsgrēkus.

Rēzeknes novada Čornajas pagastā līdz ar degošo sauso zāli nodedzis arī mežs 2300 kvadrātmetru platībā. Savukārt Ventspils novada Ugāles pagastā, degot kūlai 5000 kvadrātmetru platībā, nodedzis mežs 3,7 hektāru platībā.

Jelgavas novada Zaļenieku pagastā un Svētes pagastā degusi meža zemsedze kopā 1850 kvadrātmetru platībā, savukārt Garkalnē, Kāpu ielā, un Rīgā, Mārkalnes ielā, meža zemsedze degusi attiecīgi 3,5 hektāru un 150 kvadrātmetru platībā. Vēl Salaspils novadā dedzis mežs 500 kvadrātmetru platībā.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud ne tikai cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību, bet arī nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai.

Ugunsdzēsēji skaidro, ka kūlas ugunsgrēki iespējami tikai nesakoptās vietās, kur rudenī nav nopļauta zāle. Tāpat dienests norāda, ka kūlas dedzināšana nav veids, kā sakopt neapsaimniekotās un nesakoptās teritorijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!