Foto: DELFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa otrdien noraidīja prasību pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) par atšķirīgu attieksmi pret četrām KNAB korupcijas apkarošanas bloka amatpersonām.

Kā norādīja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova, pilns spriedums lietā būs pieejams 2.februārī, kad to varēs 20 dienu laika pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Darbinieki tiesā vērsās, jo uzskata, ka pret viņiem bija īstenota atšķirīga attieksme, nosakot darba samaksu, un, lai veiktu savu interešu aizstāvību, viņi vērsušies pēc palīdzības pie KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības. Arodbiedrība attiecīgi cēlusi prasību tiesā pret KNAB, lūdzot atlīdzināt atšķirīgās attieksmes rezultātā nodarītos zaudējumus un izbeigt šādu attieksmi, liecina LETA rīcībā esošā informācija.

KNAB darbinieku samaksu veido mēnešalga, piemaksas, prēmijas un naudas balvas. Konkrētajā gadījumā runa ir par naudas balvām, jo pieminētie četri darbinieki uzskata, ka viņi naudas balvas nav saņēmuši vispār vai arī saņēmuši vairākkārt mazākā apmērā, salīdzinot ar citām biroja amatpersonām.

KNAB toreiz informēja, ka KNAB ir izstrādāta kārtība, kādā nosaka piemaksas, prēmijas un naudas balvas apmēru, kritērijus un piešķiršanas kārtību. Kārtība ir saskaņota ar Ministru prezidenti. KNAB darbiniekam naudas balvu, kas kalendāra gadā nepārsniedz KNAB darbiniekam noteiktās mēnešalgas apmēru, var piešķirt saistībā ar KNAB dibināšanas gadadienu un Pretkorupcijas dienu, ņemot vērā KNAB darbinieka ieguldījumu KNAB stratēģisko mērķu sasniegšanā.

Priekšlikumus par naudas balvas piešķiršanu darbiniekiem atbilstoši kārtībā noteiktajiem kritērijiem un nosacījumiem biroja priekšniekam ar motivētu ziņojumu iesniedz nodaļas vadītājs un KNAB priekšnieka vietnieks, ievērojot, ka piemaksa, prēmija, naudas balva netiek izmaksāta par to pašu sasniegumu, notikumu vai paveikto.

KNAB priekšnieka tiešā padotībā esošo darbinieku darba rezultātu izvērtējumu, pieņemot lēmumu par piemaksas noteikšanu, naudas balvas un prēmijas piešķiršanu atbilstoši šajā kārtībā noteiktajiem kritērijiem un nosacījumiem, nosakot to apmēru, veic KNAB priekšnieks.

Neskatoties uz otrdienas tiesas nolēmumu, nesen divi KNAB darbinieki - Operatīvo izstrāžu nodaļas priekšnieks Juris Jurašs un KNAB amatpersonu un darbinieku arodbiedrības valdes loceklis Juris Pujāts - iesnieguši prasības Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kurās prasa izbeigt atšķirīgu attieksmi un atzīt, ka birojs nodarījis morālo kaitējumu.

Abi darbinieki ir daļa no vairākiem KNAB strādājošajiem, kas tiesājas pret KNAB, piemēram, par disciplinārsodiem un citiem KNAB lēmumiem. Visvairāk prasību tiesā iesniegušas KNAB amatpersonas Ilze Draveniece un Juta Strīķe.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!