Foto: Valsts policija

Februāra beigās Valsts policijas (VP) Kriminālizmeklēšanas pārvaldes (KIP) darbinieki starptautiskā operācijā notvēruši divus vīriešus no Latvijas, kas turēti aizdomās par bruņotām laupīšanām juvelierizstrādājumu veikalos Čehijas, Polijas un Igaunijas galvaspilsētās, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Pagājušā gada novembra vidū KIP darbinieki no Eiropola nacionālās nodaļas saņēmuši informāciju no Čehijas policistiem, ka kādā Prāgas juvelierizstrādājumu veikalā notikusi bruņota laupīšana. Čehijas kolēģi lūguši Latvijas VP palīdzību ļaundaru atpazīšanā, jo viņu rīcībā esošā informācija liecinājusi, ka laupītāji noziegumā izmantojuši Latvijā reģistrētu automašīnu.

Izmantojot Čehijas policistu sniegto informāciju, Latvijas likumsargi izskaitļojuši abu laupītāju identitāti. Izrādījies, ka laupītāji bijuši iepriekš par sevišķi smagiem noziegumiem sodīti Liepājas un Daugavpils iedzīvotāji. Policija noskaidrojusi, ka abi vīrieši no ieslodzījuma vietas izlaisti pagājušā gada sākumā.

Pēc uzbrucēju identificēšanas KIP darbinieki analizējuši personu izmantotos mobilos tālruņus, transportu, sakaru loku un cita veida operatīvo informāciju un noskaidrojuši, ka aizdomās turamie varētu būt vainojami vēl citos noziegumos. Policijas informācija liecina, ka aizturētie varētu būt vainojami pērn oktobra vidū notikušā bruņotā laupīšanā un laupīšanas mēģinājumā Varšavā, kā arī šā gada janvāra sākumā izdarītā bruņotā laupīšanā Tallinā.

Arī pārējos gadījumos laupītāju mērķis bijuši juvelierizstrādājumu veikali.

Lai izplānotu aizturēšanas operāciju un apkopotu visu izmeklēšanā iegūto informāciju, notikusi sanāksme Hāgā, Nīderlandē. Saņemot Eiropas apcietinājuma lēmumu, policija izstrādājusi aizturēšanas operācijas plānu.

22. februārī KIP izmeklētāji īstenojuši vērienīgu aizturēšanas operāciju, vienlaikus veicot aizturēšanas Liepājā un Daugavpilī. Tajā pašā laikā likumsargi īstenojuši arī sešas kratīšanas dažādās adresēs Rīgā, Liepājā un Daugavpilī. Operācijās iesaistīts liels skaits KIP, Starptautiskās sadarbības biroja un reģionālo pārvalžu darbinieku, kā arī operācijā piedalījās Eiropola speciālisti un kolēģi no Igaunijas.

Policija atklāj, ka abi vīrieši – dzimuši 1985. un 1980. gadā – aizturēti, bet kratīšanās atrasts šaujamierocis, noziegumos izmantotais apģērbs un juvelierizstrādājumi. Līdz ar to policijai izdevies arī iegūt pierādījumus, kas palīdzēs Čehijas, Igaunijas un Polijas kolēģiem uzturēt apsūdzību pret aizdomās turētajiem.

Abām personām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Pašlaik sākta procedūra, lai vīriešus izdotu valstīm, kurās viņi tiek turēti aizdomās par šo noziegumu pastrādāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!