Foto: Valsts policija

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde nodod kriminālvajāšanai piecas personas, tajā skaitā arī organizatoru, par nelikumīgām darbībām ar akcīzes precēm - tabakas izstrādājumiem un alkoholiskajiem dzērieniem, informēja VID.

Veiktie aprēķini liecina, ka valstij novērstais kaitējums ir 80 896 eiro.

VID Muitas policijas pārvalde 2016. gadā 29. jūnijā Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai nodeva kriminālprocesu par nelikumīgām darbībām ar 432 800 cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām un 220 kilogramu tabakas izstrādājumu, kā arī nelikumīgu alkoholisko dzērienu fasēšanu.

Kriminālprocess tika sākts 2015. gada 16. februārī pret piecām personām, kuras organizētā grupā veica cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām un tabakas, kas satur nikotīnu, glabāšanu un pārvadāšanu. Tāpat šī organizētā noziedzīgā grupa veica nelikumīgu alkoholisko dzērienu fasēšanu, kas tika konstatēta noliktavā Vangažos.

Kriminālprocesa laikā cigarešu kontrabandas atklāšanas pasākumu gaitā Vangažos tika veikta kāda uzņēmuma teritorijā īrēta angāra pārbaude. Pārbaudes laikā tika konstatētas 24 20 litru kannas ar caurspīdīgu šķidrumu ar spirtam raksturīgu smaržu. Turpinot pārbaudi, tika atrastas divas profesionāli sagatavotas slēptuves, kas bija izveidotas paletēs ar tukšām stikla burkām un kartona plāksnēs ar izgrieztu vidu.

No angāra pārbaudes laikā tika izņemts iespaidīgs daudzums dažādas alkohola fasēšanai nepieciešamās preces - 1176 tukšas viena litra stikla pudeles, 316 piepildītas vien litra pudeles ar dažādiem marķējumiem krievu valodā un septiņas viena litra pudeles ar caurspīdīgu šķidrumu bez marķējuma, piecas kartona kastes ar etiķetēm ar dažādiem alkoholisko dzērienu nosaukumiem krievu valodā, trīs kartona kastes ar dažādu krāsu jauniem, skrūvējamiem pudeļu korķiem, 50 pakas ar trīs litru iepakojumiem ar marķējumu "Jelzin Vodka", kas iepakoti grīdas tīrītāja "Sealmaster" pakās, 50 tukšas 20 litru tilpuma plastmasas kannas un 450 tukši trīs litru tilpuma konteineri ar ventili, viens iepakojums ar Ukrainas akcīzes marku uzlīmēm, kā arī 230 tukšas kartona kastes ar dažādu cigarešu marku marķējumiem.

Kriminālprocesa laikā kopumā tika izņemts 140 000 cigarešu "Fest" ar Baltkrievijas akcīzes markām, 80 000 cigarešu "NZ" ar Baltkrievijas akcīzes markām, 212 800 cigaretes "Winston" ar Baltkrievijas akcīzes markām, 220 kilogrami iepakojumu ar tabakas izstrādājumiem "Al Ain Bakhoor Intense Finest produkt ofthe UAE", kā arī alkoholiskie dzērieni ar kopējo absolūtā spirta daudzumu 385,4 litri un tā fasēšanai nepieciešamās preces.

Pēc veiktajiem aprēķiniem, valstij novērstais kaitējums ir 80 896 eiro. Izņemtās preces tika nodotas iznīcināšanai Nodrošinājuma valsts aģentūrai.

Kriminālprocesā tika veiktas visas nepieciešamās izmeklēšanas darbības, lai savāktu pietiekamu pierādījumu kopumu, un 2016. gada 29. jūnijā tas tika nosūtīts kriminālvajāšanas sākšanai Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai. Kriminālvajāšana sākta pret piecām personām, tajā skaitā arī nelikumīgās akcīzes preču aprites organizatoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!