No amata atbrīvotā Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KMAB) Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītāja Jura Juraša paustā informācija "ka vēl divi KNAB darbinieki ir informējuši par iespējami plānotu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu, un šie signāli atstāti bez jebkādas vērības" ir kārtējā trauksmes celšanas imitēšana, uzskata KNAB priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks.

Šādu Streļčenoka viedokli saistībā ar Juraša izteikumiem žurnālā "Ir" portālam "Delfi" sniedza KNAB Sekretariāta vadītāja Māra Priedīte.

Tajā pašā laikā KNAB uzsver, ka jebkura KNAB rīcībā nonākusī informācija par iespējamu prettiesisku rīcību tiek atbilstoši likumam izvērtēta.

Priedīte papildināja, ka Juraša izteikumi vērtējami kā apzināta maldināšana un neslavas celšana, imitējot ziņošanu par iespējamu likumpārkāpumu. Birojs pauž, ka, iespējams, Jurašs tā rīkojies nolūkā pēcāk izmantot tiesvedībās pret KNAB šo informāciju, tostarp, iespējams, mēģinot izmantot tiesisko aizsardzību, ko paredz likums ziņotāju aizsardzībai.

Tādējādi, KNAB vērtē šo Juraša rīcību kā viņa iespējamo turpmāko tiesvedību taktikas elementu.

Vaicāts par to, vai KNAB zina par kuriem diviem gadījumiem ir runa un vai KNAB sāka pārbaudi, Priedīte portālam "Delfi" skaidroja, ka iestāde saņemto informāciju par iespējamu noziedzīga nodarījuma izdarīšanu vai jebkuru citu iespējamu prettiesisku rīcību, kuras izvērtēšana ir KNAB kompetencē, nodod pārbaudei struktūrvienībai, kuras kompetencē ir šādu faktu izvērtēšana.

Intervijā žurnālam "Ir" Jurašs atklāja, ka vēl divi KNAB darbinieki, kas strādājuši kopā ar Jurašu, ir informējuši biroja vadību par iespējami plānotu koruptīvu noziedzīgu nodarījumu, taču saņemtie signāli atstāti bez ievērības. Jurašs tāpat sacījis, ka viņa rīcībā esošā informācija liecinot, ka neviens no abiem darbiniekiem nav informēts par rīcību no biroja puses.

"Ir zināms algoritms, kas izmantojams šādos gadījumos, un es zinu, ka tas nav izmantots. Tad vai nu ir bijusi bezdarbība un nav bijis vispār nekādas reakcijas, vai pārbaude veikta totāli neprofesionāli," paudis Jurašs, skaidrojot, ka pārbaude bez ziņotāju iesaistīšanas nav profesionāla.

Viens no Juraša savulaik vadītās struktūrvienības darbiniekiem žurnālam apstiprinājis, ka šādas ziņas biroja vadībai ir sniedzis. Tas noticis aptuveni pirms diviem gadiem. Viņam toreiz izdevies iegūt informāciju par citas KNAB amatpersonas kukuļošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!