Foto: Kurzemes Vārds/ Egons Zīverts

Trešdienas pusdienlaikā pie Vaiņodes internātpamatskolas parādes durvīm pēkšņi aizdegusies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) automašīna, ceturtdien vēsta portāls "liepajniekiem.lv".

"Kā jārīkojas, ja mājās izcēlies ugunsgrēks?" rīta pusē tiekoties ar skolas audzēkņiem, vaicājusi VUGD pārstāve Anete Strazdiņa. Viņa un Priekules posteņa komandieris Niks Rozentāls Vaiņodes internātpamatskolā bija ieradušies, lai skolēniem stāstītu par ugunsdrošību un glābēja profesiju. Šādas tikšanās skolās notiek ik pa laikam, vēsta portāls.

Ap pulksten 12.15, beidzoties nodarbībai, vienlaikus ar VUGD pārstāvjiem atpakaļ uz Liepāju gatavojās doties arī laikraksts "Kurzemes Vārds". Taču, izejot no skolas, pavēries neticams skats – ugunsdzēsēju vieglās mašīnas stūri palēnām sācis ieskaut baltu dūmu mutulis, notikušo atstāsta "liepajniekiem.lv".

Tā kā turpat jau bijis gan Rozentāls, gan vairāki ieinteresēti puikas, sākumā šķitis, ka tas ir tikai kāds mācību uzdevums. Tomēr dažu sekunžu laikā noskaidrojās, ka problēma ir pavisam īsta, raksta "liepajniekiem.lv".

"Cik noprotams no pusaprautajām atbildēm, glābēju spēkratā sava ugunsdzēšamā aparāta nav. Tāds atrodas "Kurzemes Vārda" dienesta automašīnā. Steigšus cenšoties saprast, kā tas īsti strādā, izrādās – aparāts nav darba kārtībā. Tikmēr tiek meklēts ugunsdzēšamais aparāts skolas telpās, un Strazdiņa jau zvana kolēģiem.Taču dūmu mutuļi jau kļuvuši milzīgi, fotogrāfs auto salonā pamana arī liesmas. Motors pats pēkšņi iedarbojas, un spēkrats sāk bez apstājas signalizēt. Kad ugunsdzēšamo aparātu beidzot izdodas atrast (visticamāk, tās ir sekundes, nevis minūtes, kā šķiet notikuma brīdī), Rozentāls ugunsgrēku novērš," raksta "liepajniekiem.lv".

Portāls atzīmē, ka arī pēc tam VUGD automašīna vēl turpinājusi gaudot un rūkt, ko izdevies pārtraukt vien tad, kad atbraucis palīgā izsaukts vīrs no vietējiem ugunsdzēsējiem. Viņam līdzi bijuši arī auto instrumenti, ar ko atvienot akumulatora vadus.

Elektrības īssavienojums radās 2001. gadā ražotā automašīnā "Ņiva", informējusi Strazdiņa, piebilstot, ka "mašīna bija tehniskā kārtībā, bet nelaimes mēdz notikt tik un tā."

Strazdiņa portālam precizējusi, ka glābēju automašīnā ugunsdzēšamais aparāts bijis, taču arī tas nav darbojies un uzsvērusi, ka šī situācija parādot, cik svarīgi ir, lai automašīnā esošais ugunsdzēsības aparāts būtu darba kārtībā.

"Līdz ar to arī bērniem bija iespēja redzēt ugunsdzēsēju darbībā," norāda Strazdiņa. Portāls gan atzīmē, ka pārāk daudz interesentu nelaimes vietā neesot saskrējuši, pieļaujot, ka iemesls tam bijis pusdienu starpbrīdis, kas bija tikko kā sācies.

Cietušais transportlīdzeklis aizvilkts uz VUGD Priekules posteni. Vēl tikšot vērtēts, vai automašīnu ir vērts remontēt, vai arī tā ir norakstāma, vēsta "liepajniekiem.lv".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!