Foto: LETA
Salas novada Sēlpils pagastā kāds vīrietis bērnības draudzības vārdā paņēmis aprūpē draugu, iespējams, izkrāpis no viņa vērtīgus īpašumus, pēc tam nogalinājis un apracis, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

Valsts policija (VP) veic izmeklēšanu, sīkāk neko komentēt nevēlas, raksta laikraksts, norādot, ka šī ir viena no trim mantkārīgos nolūkos pastrādātām slepkavībām, kam gada sākumā sabiedrības uzmanību pievērsa arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Laikraksts vēsta, ka 54 gadus vecais Edvīns dzīvojis sievas Venerandas nopirktā īpašumā pāris kilometrus no Sēlpils ciema centra. Sēlpils pagasta pārvaldes vadītāja Anita Bārzdiņa LA atklājusi, ka Edvīns vienmēr bijis labi ģērbies un spīdīgās kurpēs, pieklājīgs un runīgs, lielījies ar saviem sakariem Rīgas varas gaiteņos un īpašumiem. Pārsvarā vietējie iedzīvotāji viņu satikuši veikalā, kur plātījies ar naudu. Kaimiņi gan teikuši, ka vīrietis mēdzot arī agresīvi runāt, taču īsti nekāda pamata tam pievērst uzmanību nebijis.

Vien pirms dažiem gadiem elektriķiem radušās aizdomas, ka viņš zog elektrību, vīrietis nav laidis tos pārbaudīt skaitītāju un vadus. Tad elektriķi gājuši kopā ar policistu. "Precīzi nezinu, kas notika, bet vienā dienā tur saradās policisti, pat šāva un mēs vēl no pagastmājas zvanījām kaimiņiem, lai sēž mājās un nelien ārā," laikrakstam stāstījusi Bārzdiņa. Pēc tam Edvīns notverts un ielikts cietumā.

2016.gada pavasarī, kad Edvīns jau izcietis viņam piemēroto sodu – piespiedu darbu, mājas nokļuvušas pagasta pārvaldes uzmanības lokā. Parādījusies informācija, ka tur dzīvo svešs cilvēks, kas izrādījās 1963. gadā dzimušais Bruno Pauļuks, kurš deklarējies Mārupes novadā, kur viņam arī bijuši īpašumi, bet sieva ar nepilngadīgo dēlu dzīvojusi Rīgā.

Edvīns teicis, ka viņam ar Bruno noslēgts aprūpes līgums, taču nav bijis mierā ar atbildīgo dienestu interesi. Vēlāk sociālā dienesta vadītāja kopā ar policijas inspektoru te paviesojušies bez brīdināšanas. Pauļuks, lai arī ar acīmredzamām gūžas problēmām, pārvietojies ar nūju vai turoties gar sienām (oficiāli nav bijis invalīds), licies ar dzīvi apmierināts. Sēdējis garāžā un gatavojis skalus. Bijis daudz ēdiena, atzīmē LA.

8. jūnijā pagasta pārvaldē atskanējis trauksmes zvans no pusotra kilometra attālumā dzīvojošās dzelzceļa darbinieces Vitas Kalvišas, kura ziņojusi, ka Pauļuku paņēmusi pie sevis, jo viņš atstāts viens bez ēdiena un normālām drēbēm. Pārvaldes cilvēki aizveduši drēbes. Pauļuks izskatījies priecīgs par jauno dzīvesvietu. "Vairāk nekā nedēļu viņš pie mums nodzīvoja, līdz kādu dienu dēls zvana uz darbu un saka, ka Edvīns atnācis un izsaucis ātro medicīnisko palīdzību un Bruno aizvests. Vēlāk gan izrādījās, ka Bruno nekas nekaiš un viņš nogādāts atpakaļ pie aprūpētāja," laikrakstam stāstījusi Kalviša.

Viņa LA atklājusi, ka pašam Edvīnam bijis paradums staigāt apkārt pa mājām diņģēt cigaretes un kafiju iedzert. Kad vienreiz nav ticis nekas dots, viņš Kalvišai iesitis pa seju un dēlu nogrūdis zemē, draudējis nodedzināt māju. Sieviete izsaukusi policiju, kas noformējusi protokolu.

Novembra sākumā novada sociālā dienesta darbiniece Valda Kravale datubāzē pamanījusi, ka aprūpes līgums starp Edvīnu un Pauļuku dzēsts. Edvīns atbildējis, ka Pauļuku savākuši radi. Vēlāk no Mārupes saņemta atbilde, ka Pauļuks deklarētajā dzīvesvietā nav manīts, tāpēc policija 16. decembrī izsludinājusi Pauļuka meklēšanu.

Kā raksta LA, 2. janvārī aptuveni 300 metrus no Edvīna mājām, mežā ieraktu zemē, policisti ar suņiem atrada Pauļuka līķi, bet pēc divām dienām Edvīnu aizdomās par slepkavību tiesa apcietināja.

Kā atzīmē laikraksts, pirms nāves Pauļuks veicis vairākus darījumus. 2014. gada 22. decembrī Pauļuks noslēdzis uztura līgumu ar Edvīnu, kura īpašumā līdz ar to nonācis 2,1 hektāru zemes Mārupes novadā, ko savulaik Pauļuks saņēmis dāvinājumā no mātes. 2016. gada 7. oktobrī uztura līgums atcelts un Pauļuks atkal kļuvis par īpašnieku zemei, taču jau pēc 11 dienām pārdevis 2/3 īpašuma par 14 000 eiro un pēc dienas – arī atlikušo īpašuma daļu par 6900 eiro. Kamēr īpašums atradies Edvīna rīcībā, tas bija ieķīlāts. Arī ar otru savu īpašumu – pusi no 0,3 ha zemes, ēkas un desmit palīgceltnēm –, ko Pauļuks mantojis no mātes, viņš veicis šurpu turpu darbības ar Edvīnu, līdz 2016. gada 13. jūlijā pārdevis to par 35 000 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!