Foto: LETA
Pirmdien, 27. martā, Valsts policijas Preiļu iecirkņa satiksmes uzraudzības rotas darbinieki Aglonas novadā aizturējuši desmitgadīgu autovadītāju, portāls "Delfi" uzzināja Valsts policijā.

Patrulēšanas laikā policisti pamanījuši, ka garāmbraucošajā automašīnā pie stūres, iespējams, sēž nepilngadīga persona. Tādēļ likumsargi apturējuši transportlīdzekli. Jau pienākot tuvāk, policisti konstatējuši, ka šoferis sēdējis uz vairākiem spilveniem, lai labāk redzētu ceļu.

Likumsargi lūguši vadītāju uzradīt savas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības, bet izrādījies, ka viņam šādu dokumentu nav, jo viņš esot tikai desmit gadus vecs zēns. Blakus, priekšējā pasažiera sēdeklī, sēdējusi zēna vecmamma. Viņa paskaidrojusi, ka esot mācījusi viņu vadīt minēto transportlīdzekli.

No vecmammas teiktā izriet, ka tā nebija pirmā reize, kad viņas mazdēls šādā veidā sēdējis pie stūres. Ik pa laikam viņš savas vadīšanas prasmes attīstījis kādā vietējā poligonā, taču šoreiz arī ceļu līdz poligonam nolēma nobraukt pats.

Policisti pārliecinājušies, ka vecmammai ir autovadītāja apliecība, un noformējuši viņai administratīvā pārkāpuma protokolu par to, ka viņa mācījusi braukt personu, kura nav sasniegusi likumā noteikto vecumu un kurai nav mācību atļaujas, ka arī par to, ka automašīna netika aprīkota ar speciālo zīmi. Sievietei piemērots 30 eiro naudas sods.

Policija skaidro, ka Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss paredz, ja vienlaikus tiek konstatēti vairāki pārkāpumi, sodu piemēro tās sankcijas ietvaros, kura ir paredzēta par smagāko pārkāpumu.

Ceļu turpināt jaunajam autovadītājam policisti neļāva, un braucienu turpinājusi vecmamma.

Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt pārgalvīgiem un atcerēties, ka bērni nedrīkst vadīt automašīnu. Savukārt mācību braukšanas noteikumu pārkāpšana, kā arī citu ceļu satiksmes noteikumu prasību neievērošana apdraud ne tikai paša transportlīdzekļa vadītāja, bet arī citu ceļu satiksmes dalībnieku drošību un veselību. Braukšanas apmācību (B kategorijai) var uzsākt personas, kas sasniegušas 16 gadu vecumu, savukārt CSDD braukšanas eksāmenu iespējams kārtot, sasniedzot 18 gadu vecumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!