Foto: Reuters/Scanpix
Kāds Latvijas uzņēmums saņēmis draudu vēstuli no kibernoziedznieku grupējuma "Kadyrovtsy", kurā draudēts pret uzņēmumu vērst apjomīgu izkliedētās pakalpojumatteices jeb DDoS uzbrukumu, tomēr, kad uzņēmums atteicies pildīt grupējuma prasības, solītais uzbrukums nesekoja, teikts informācijas tehnoloģiju (IT) drošības incidentu novēršanas institūcijas "Cert.lv" pārskatā par drošības incidentiem Latvijā.

Pārskatā teikts, ka apmaiņā pret uzbrukuma neveikšanu, kibernoziedznieki prasījuši uzņēmumam veikt samaksu virtuālajā valūtā - divus "bitcoin" jeb teju 7000 eiro.

Uzņēmums nepakļāvās šantāžai, bet uzstādīja nepieciešamos aizsardzības rīkus.

Pēcāk uzņēmuma infrastruktūra piedzīvoja nelielus iebiedēšanas uzbrukumus, bet solītais liela apjoma DDoS uzbrukums nesekoja.

"Cert.lv" eksperti uzsver, ka šis nav pirmais gadījums, kad uzbrucēji izsaka draudus, kaut arī reālu uzbrukumu nav gatavi veikt, cerot, ka iebiedēšana būs gana efektīva un upuris izvēlēsies maksāšanu kā labāko aizsardzību, līdz ar to ekspertu ieteikums ir atturēties no komunikācijas ar izspiedējiem.

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija "Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!