Foto: LETA
Rīgas apgabaltiesa piektdien nolēma paturēt apcietinājumā nereģistrētā veidojuma "Nepilsoņu kongress" (NK) vadītāju un krievu valodas referenduma rīkotāju Aleksandru Gapoņenko, kurš aizturēts kriminālprocesā par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām.

Iepriekš drošības līdzekli – apcietinājumu – piemēroja Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa, bet Gapoņenko aizstāve Imma Jansone šo lēmumu pārsūdzēja.

Uz tiesas sēdi bija ieradušies arī Gapeņenko atbalstītāji, tostarp Vladimirs Lindermans un Josifs Koens.

Jau ziņots, ka 20. aprīlī Drošības policija (DP) aizturēja Gapoņenko par iespējamām pret Latviju vērstām darbībām. Aizturēšana saistīta ar DP lietvedībā esošu kriminālprocesu, kas sākts 4. aprīlī par darbību, kas vērsta pret Latvijas valstisko neatkarību, suverenitāti, teritoriālo vienotību, valsts varu vai valsts iekārtu Latvijas Satversmē neparedzētā veidā.

Kriminālatbildība par šādām darbībām paredzēta Krimināllikuma 80. panta 1. daļā. Likumā par to paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz astoņiem gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Gapoņenko jau iepriekš nonācis DP redzeslokā.

Iepriekš drošību sargājošā iestāde rosinājusi sākt kriminālvajāšanu pret Gapoņenko pēc Krimināllikuma 78. panta 2. daļas par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu.

Pērn februārī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra šo krimināllietu nodevusi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai, kas šo lietu skatīs 19. jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!