Foto: Valsts policija
Šogad spēkā stājušies tiesu spriedumi liecina, ka marihuānas audzētāji par savu nodarījumu pārsvarā saņēmuši nosacītus sodus un tikai vienā gadījumā tiesa izvēlējusies piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu.

Publiski pieejamā informācija liecina, ka šogad spēkā stājušies deviņi spriedumi par marihuānas audzēšanu. Atsevišķās lietās audzētājiem inkriminēta arī "zālītes" tirgošana.

Kādā krimināllietā apsūdzētais 2017. gada decembrī, izmantojot telti ar folija pārklājumu, lampu, taimerus un ventilatorus izveidoja audzētavu sava dzīvokļa skapī. Kratīšanas brīdī policija pie apsūdzētā atrada 33 gramus marihuānas.

Tāpat viņš apsūdzēts par to, ka, atrodoties automašīnā, par 15 eiro kādai personai pārdeva nepilnu gramu marihuānas.

Šis apsūdzētais agrāk septiņas reizes administratīvi sodīts, kā arī mācās un strādā.

Kurzemes rajona tiesa Liepājā jūnijā šim vīrietim piesprieda brīvības atņemšanu uz diviem gadiem un sešiem mēnešiem, kā arī probācijas uzraudzību uz diviem gadiem. Brīvības atņemšanas sodu neizpildīs, ja viņš divu gadu un sešu mēnešu pārbaudes termiņa laikā neizdarīs jaunu noziegumu, nepārkāps sabiedrisko kārtību un izpildīs Valsts probācijas dienesta noteiktos pienākumus.

Citā lietā apsūdzētais savā dzīvesvietā marihuānu audzēja un žāvēja divus gadus. Viņš kopumā ieguva aptuveni kilogramu nežāvēta kanabisa. Tāpat viņš realizācijas nolūkā neatļauti glabāja aptuveni gramu izžāvētas marihuānas.

Zemgales rajona tiesa Tukumā vīrietim piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem un diviem mēnešiem un tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Vidzemes rajona tiesa Cēsīs kādam vīrietim piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz trīs gadiem, kā arī 220 stundas piespiedu darbu. Šis apsūdzētais savā istabā izgatavoja speciālu marihuānas audzēšanas konstrukciju. Kratīšanā policija izņēma aptuveni 200 gramus izžāvētas marihuānas. Tāpat viņš kādai personai gaterī par 37 eiro pārdeva aptuveni desmit gramus marihuānas.

Šī pati tiesa citā lietā apsūdzētajam piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem, kā arī 2580 eiro naudas sodu. Viņš marihuānu audzēja siltumnīcā. Kopumā apsūdzētais izžāvēja 860 gramus apreibinošā auga. Tāpat viņš divās reizēs pārdeva attiecīgi aptuveni četrus un 22 gramus marihuānas.

Kurzemes rajona tiesa Liepājā kādam apsūdzētajam piesprieda brīvības atņemšanu uz četriem gadiem, taču to neizpildīs, ja persona četru gadu pārbaudes laikā neizdarīs jaunu noziegumu, nepārkāps sabiedrisko kārtību un izpildīs Valsts probācijas dienesta noteiktos pienākumus. Vīrietis izaudzēja piecus marihuānas augus, kas neizžāvētā veidā bija 45 grami.

Tāpat apsūdzētais kādai personai par 110 eiro pārdeva aptuveni desmit gramus marihuānas.

Rīgas rajona tiesa kādam citam audzētājam piesprieda 250 stundas piespiedu darba. Agrāk sodītais students izaudzēja četrus marihuānu saturošus augus. Notiesātais nožēloja izdarīto un lūdza tiesu rast iespēju sodu mazināt, norādot, ka jāpalīdz smagi slimajai mātei un viņa apgādībā ir bērns.

Šī pati tiesa citā krimināllietā bija nedaudz bargāka, proti, tā piesprieda piespiedu darbu un īslaicīgu cietumsodu četrām personām, kuras privātmājā uzturēja profesionāli aprīkotu marihuānas audzētavu.

Policija audzētavu uzgāja 2016.gada novembrī, kad privātmājā veica kratīšanu. Tobrīd aprūpe bija nodrošināta 70 marihuānas stādiem. Kratīšanā atrastais nežāvētas marihuānas augu kopsvars bija 4,3 kilogrami.

Diviem apsūdzētajiem tiesa piesprieda piespiedu darbus, bet trešajai lietā iesaistītajai personai tiesa piemēroja brīvības atņemšanu uz trīs mēnešiem un 150 stundas piespiedu darba, kā arī probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Soda termiņā tiesa gan ieskaitīja iepriekš aizturēšanā un apcietinājumā pavadīto laiku, līdz ar to brīvības atņemšanas sodu apsūdzētais jau bija izcietis.

Ceturtajam lietā apsūdzētajam tiesa par iesaistīšanos minētās audzētavas uzturēšanā noteica brīvības atņemšanu uz diviem mēnešiem. Galīgais sods gan bija bargāks, jo soda apmērs tika noteikts, ņemot vērā tiesas lēmumu citā krimināllietā. Kā galīgo sodu tiesa šim apsūdzētajam piesprieda brīvības atņemšanu uz vienu gadu, 103 stundas piespiedu darba un probācijas uzraudzību.

Šī pati tiesa vēl vienā lietā kādam apsūdzētajam piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Viņš savā mājā izaudzēja sešus marihuānas augus. Izžāvētas augu masas kopējais svars bija 23 grami.

Savukārt Jelgavas tiesa kādam apsūdzētajam par četru aizliegto augu izaudzēšanu un vairāku gramu marihuānas glabāšanu piemēroja piespiedu darbu un probācijas uzraudzību.

Minētie spriedumi gan neatspoguļo ainu par noziegumiem, kas saistīti ar marihuānas iegādāšanos, glabāšanu un tās pārdošanu. Kopš janvāra spēkā stājušies vairāki spriedumi, kur personas saņēmušas dažādus sodus par šiem noziegumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!