Foto: PantherMedia/Scanpix
Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Nodokļu un muitas policija 2018. gada decembra beigās kriminālvajāšanas uzsākšanai Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrai nosūtījusi kriminālprocesu, lūdzot kādu fizisku personu apsūdzēt par nodokļu nenomaksāšanu 1,2 miljonu eiro apmērā.

VID informē, ka kriminālprocess ierosināts pret fizisku personu. Iespējamo noziedzīgo darbību rezultātā valsts budžetam nodarīti zaudējumi – vairāk nekā 1,2 miljoni eiro.

Izmeklēšanā VID noskaidrojis, ka persona, pret kuru lūgts sākt kriminālvajāšanu, noziedzīgo darbību rezultātā, nenomaksājot iedzīvotāju ienākumu nodokli, nodarījusi zaudējumus valsts budžetam.

Lai nodrošinātu mantisko jautājumu risināšanu kriminālprocesā 2017. gadā izdalīti materiāli un sākts process par noziedzīgi iegūtu mantu. Kopumā 1,6 miljoni ASV dolāru tika atzīti par noziedzīgi iegūtiem līdzekļiem un ieskaitīti valsts budžetā.

Kriminālprocess sākts vēl VID Finanšu policijas pārvaldē 2014. gada jūnijā pēc Krimināllikuma 218. panta 2. daļas un vēlāk papildus kvalificēts pēc Krimināllikuma 195. panta 3. daļas. Tas ir sevišķi smags noziegums.

Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem.

Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, ja tās izdarītas lielā apmērā vai ja tās izdarījusi organizēta grupa, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 12 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!