Saistībā ar vairāk nekā divu tonnu kokaīna kravu, ko Latvijas Valsts policija atradusi un izņēmusi Kokneses novadā, likumsargi aizturējuši piecus Latvijas pavalstniekus, no kuriem trīs personām piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, pirmdien žurnālistus preses konferencē informēja Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Grišins atklāja, ka 8. janvārī ar ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas Kopehāgenas filiāles līdzdalību Organizētās noziedzības apkarošanas pārvalde kopā ar specvienību "Omega" veica starptautiskās operācijas noslēguma fāzi.

Kokneses novadā kādā kravā tika atrastas 42 kartona kastes, kas, visticamāk, nākušas no Ekvadoras.

Kastēs bijušas briketes, iespējams, ar kokaīnu, skaidroja Grišins, norādot, ka šobrīd visai kravai vēl nav veikta ekspertīze.

Oficiālie dati, ko procesa virzītājs apstiprina, patlaban, ir, ka kastēs bija 2195 briketes ar dažādiem logotipiem, kā arī daļa brikešu bez jebkādiem uzrakstiem.

Daļa brikešu nosūtītas ekspertīzei, un secināts, ka jau izpētītajās briketēs esošajā maisījumā kokaīna īpatsvars ir 80%. Tas nozīmē, ka tam ir ļoti augsta kvalitāte. Vienā briketē ir 1000 gramu kokaīna. Līdz ar to šobrīd ir iespējams prezumēt, ka kopējais narkotisko vielu svars šajā kravā ir pielīdzināms vairāk nekā divām tonnām.

Saistībā ar šo kravu aizturēti pieci Latvijas pilsoņi, kuri atzīti par aizdomās turētajiem.

Trim no viņiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums. Savukārt diviem līdzdalība bijusi ļoti minimāla, tāpēc apcietinājums nav piemērots.

Viena no aizdomās turētajām personām iepriekš tiesāta, tostarp par kontrabandu un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Kriminālprocesā aizdomās turētajiem tiek inkriminēts Krimināllikuma 190.1 panta un Krimināllikuma 253. panta pārkāpums.

Grišins atzina, ka krava, visticamāk, nav bijusi domāta Latvijas tirgum. Latvija izmantota kā tranzītvalsts. Lielākoties tālākie tranzīti ir Skandināvija vai tālāk uz Austrumiem. Piemēram, Krievija ir izplatīts tirgus, minēja Grišins. Patlaban Valsts policija var pieļaut, ka narkotikas, visticamāk, nāk no Ekvadoras. Izmeklēšanā vēl būs jāgūst tam apstiprinājums. Tāpat izmeklēšanā skaidros kādā veidā kravas nonākušas Latvijā.

Runājot par kravas vērtību, Grišins stāstīja, ka aptuvenā vairumtirdzniecības cena par katru kilogramu ir ap 30 tūkstošiem eiro. Savukārt visas kravas kopējā cena vairumtirdzniecībā varētu būt 65 miljoni eiro. Mazumtirdzniecībā šis skaitlis tiek pavairots trīs vai pat četras reizes. “Prezumējot, ka kravu mēģinātu samaisīt un realizēt mazākā kvalitātē, tad cenas tuvojas miljardam vai pat pārsniedz to,” noteica Kriminālpolicijas šefs.

Savukārt Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis uzsvēra, ka narkotisko vielu nelegālās aprites apkarošana patlaban vairs nav vienas valsts problēma – ar to cīnās visas valstis un iegulda milzīgus līdzekļus. Visi jautājumi, kas attiecas uz narkotisko vielu nelikumīgu apriti un to novēršanu un apkarošanu, ir ļoti augsta prioritāte, skaidroja Ķuzis, piebilstot, ka tā ir arī Valsts policijas prioritāte.

“Es gribētu teikt to, ka fakts, ka šī operācija bija iespējama un noslēdzās veiksmīgi ar vairāk kā divu tonnu narkotisko vielu izņemšanu, ir pateicoties tam, ka Valsts policija ir ciešs un uzticams sadarbības partneris jebkurai pasaules policijas organizācijai, kas cīnās ar noziedzību. Arī šajā lietā mēs varam runāt par ASV Narkotiku apkarošanas administrācijas Kopenhāgenas filiāles sadarbību ar Valsts policiju un Ekvadoras sadarbību, kur paļaušanās un uzticība deva rezultātu. Apjoms, kas izņemts Latvijā, ir nebijis un unikāls. Tas kārtējo reizi parāda to, ka narkotiku ceļi ir visdažādākie,” noteica policijas priekšnieks, papildinot, ka krava nav domāta Latvijas iedzīvotājam un tas ir “starptautisks mērķis”.

Ķuzis pateicās Kriminālpolicijai par profesionalitāti, piebilstot, ka starptautiskie partneri nevienā brīdī nešaubījās par Valsts policijas darbu. Tāpat policijas šefs piebilda, ka tagad nav jāuztver, ka Latvija ir kokaīna lielvalsts. “Nē, tas parāda to, ka Latvijā strādā profesionāla policija, kas spēj nodrošināt šāda mēroga operāciju realizāciju,” paskaidroja Ķuzis.

Jau vēstīts, ka Ekvadoras laikraksts "El Comercio", atsaucoties uz šīs valsts policiju, ziņoja, ka divās operācijas Latvijā un Klusajā okeānā izturētas apmēram trīs tonnas kokaīna hidrohlorīda un aizturētas sešas personas, kas tiek turētas aizdomās par narkotiku kontrabandu.

Operāciju Ekvadoras varasiestādes veikušas sadarbībā ar ASV Pretnarkotiku aģentūru un Latvijas policiju. Aizturētie ir lauku saimniecības īpašnieks, divi cilvēki, kas bija ieradušies pēc narkotikām, un divi cilvēki, kas apsargāja narkotiku kravu, vēsta "El Comercio".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!