Valsts policija Rīgā par tiesu izpildītāja nolaupīšanas plānošanu un organizēšanu aizturējusi vienu Latvijas pilsoni, taču likumsargi neizslēdz iespēju, ka nozieguma īstenošanā iesaistītas arī citas personas, otrdien žurnālistus informēja Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļas priekšnieks Romāns Jašins.

Policija janvārī saņēmusi informāciju, ka kāda persona plāno un organizē nenoskaidrotas personas nolaupīšanu ar mērķi tādējādi iegūt 350 tūkstošus eiro. Turklāt, lai slēptu šo noziedzīgo nodarījumu, pastāvēja iespēja, ka vainīgais arī plāno nolaupīto personu pēc tam noslepkavot.

Policijā sākts kriminālprocess un sākta izmeklēšana. Likumsargiem īsā laikā izdevies noskaidrot, ka nolaupīt plānots kādu tiesu izpildītāju. Tāpat policija noskaidrojusi, ka nolaupīšanas plānotājs jau ir ieguvis informāciju par šī tiesu izpildītāja darbavietu, viņam piederošajām automašīnām, kā arī par viņa ģimeni.

Policija, noskaidrojusi, ka tiek aktīvi plānota un organizēta personas nolaupīšana, piemēram, ka nolaupīto personu plānots turēt kādā pagrabā tālu no Rīgas, tam speciāli paredzētā vietā. Nolaupītāja mērķis iegūt 350 tūkstošus eiro, un pēc dažām dienām, lai slēptu noziegumu, plānoja arī tiesu izpildītāju noslepkavot.

Jašins skaidroja, ka likumsargiem izdevies iegūt pierādījumus jau nozieguma sagatavošanas stadijā, un februārī Valsts policijas amatpersonām nozieguma izdarīšanas brīdī pie plānošanas aizdomās turēto personu aizturēt. Patlaban šai personai piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums. Vienlaikus Jašins neizslēdz, ka noziegumā varētu būt iesaistītas citas personas.

Kriminālprocesa izmeklēšana turpinās.

Jašins atklāja, ka cietušais personīgi nav bijis pazīstams ar nolaupītāju, bet viņam bijusi saskarsme ar viņu, pildot savus tiešos darba pienākumus. Tāpat arī nauda – 350 tūkstoši eiro – bija saistīta ar viņa tiešajiem darba pienākumiem. Uz jautājumu, vai izpildu lieta, kurā figurējusi šī summa, kaut kādā veidā bijusi saistīta ar aizdomās turēto vīrieti, Jašins atbildēja noliedzoši.

Aizdomās turētais ir 1962. gadā dzimis Latvijas pilsonis, kurš jau iepriekš nonācis policijas redzeslokā.

Tomēr Jašins neprecizēja saistībā ar ko. Aizturēšana notikusi Rīgas rajonā, bet pašu noziegumu bija plānots veikt ārpus Rīgas, aptuveni 80 kilometrus no galvaspilsētas.

Policists norādīja, ka šādas kategorijas lietas pēc būtības ir unikālas, jo tām ir sava specifika.

"Nevaram paredzēt, kurā brīdī šāda informācija nonāks pie mums," skaidroja Jašins, papildinot, ka tā var nonākt gan brīdī, kad notiek tikai gatavošanās noziegumam, gan tā jau aktīvā stadijā.

"Esam gatavi un spējīgi reaģēt, pasargāt dzīvību un veselību ir primārais uzdevums." pauda policists, piebilstot, ka viņa vadītā nodaļa vienmēr papildina un izstrādā metodiku kā efektīvāk strādāt un izmeklēt šādas lietas.

Ieskicējot preses konferencē apspriežamo gadījumu, Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins paskaidroja, ka Jašina vadītās nodaļas galvenie uzdevumi ir slepkavību izmeklēšana un atklāšana un ķīlnieku krīzes gadījumi un to novēršana vai atrisināšana.

Vidēji divas trīs reizes mēnesī Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļa saskaras ar pieteikumiem par iespējamu personas brīvības ierobežošanu vai ķīlnieku sagrābšanu. Taču 95% gadījumos šī informācija neapstiprinās. Neskatoties uz to, Slepkavību atklāšanas un personu meklēšanas nodaļa vienmēr, jebkurā diennakts laikā ir gatava doties uz notikuma vietu un risināt situāciju, uzsvēra Grišins.

"Vienmēr visos gadījumos attiecamies kā pret reālu ķīlnieku sagrābšanu," noteica galvenais kriminālpolicists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!