Foto: LETA
Pārbaudot saņemtās ziņas par iespējamu balsu pirkšanu sestdien notiekošajās Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās, informācija nav apstiprinājusies, portāls "Delfi" uzzināja Valsts drošības dienestā (VDD).

VDD apkopojis dienesta rīcībā esošo aktuālo informāciju saistībā ar EP vēlēšanu norisi Latvijā. Līdz sestdienas pulksten 16 (ieskaitot laika periodu pirms vēlēšanu dienas) VDD kopumā saņēmis 14 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem EP vēlēšanu norisē. Galvenokārt līdz šim saņemtie signāli saistīti ar vēlēšanu organizatoriskiem jautājumiem.

Jau ziņots, ka vienā gadījumā tika pārbaudīta informācija par iespējamu balsu pirkšanu. Tomēr VDD norāda, ka šī informācija nav apstiprinājusies.

Lielākā daļa signālu šobrīd jau ir pārbaudīti, un informācija nav apstiprinājusies, skaidro VDD. Dažos gadījumos informācijas pārbaude vēl nav noslēgusies.

Līdz šim neviens kriminālprocess par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem saistībā ar EP vēlēšanu norisi Latvijā nav sākts.

Par gadījumiem, kad personai solīts samaksāt, piesolīti citi materiāli un nemateriāli labumi par viņas balsi vai citā veidā ietekmēta brīva izvēle, VDD aicina Latvijas iedzīvotājus informēt dienestu. To iespējams darīt pa tālruni 67208964 vai e-pastu dd@vdd.gov.lv jebkurā diennakts laikā.

Vienlaikus dienests aicina iedzīvotājus informēt arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.

Iespēju robežās personas, kurām ir šāda veida informācija, lūgtas fiksēt pēc iespējas precīzākas iespējamo pārkāpumu detaļas, veikt iespējamo pārkāpumu foto, video vai audio fiksēšanu. VDD garantē informācijas avota konfidencialitāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!