Foto: LETA

Daugavpils tiesa kādam vīrietim par nedaudz vairāk nekā eiro vērtas alus bundžas zādzību no lielveikala "Maxima Latvija" piespriedusi 240 stundu piespiedu darbu, kā arī nedaudz vairāk nekā piecus gadus liegusi vadīt transportlīdzekli.

Kā liecina anonimizētais tiesas spriedums, šā gada 2. aprīlī pulksten 16.50 vīrietis, atrodoties "Maxima" veikala telpās, nolūkā prettiesiski piesavināties svešu, kustamu mantu, brīvi piekļūstot, nozaga "Cēsu premium amber" alus bundžu 1,11 eiro vērtībā.

Savukārt 6. aprīlī pulksten 12.20 SIA "Maxima Latvija" veikalā apsūdzētais, būdams alkohola ietekmē, nozaga "Cēsu brūža ķiršu sārtais" alus bundžu 1,10 eiro vērtībā. Alus bundžu vīrietis paslēpa virsjakas kabatā un iznesa no veikala.

Cietušajai SIA"Maxima Latvija" nodarīts mantisks zaudējums – 1,10 eiro.

Kā teikts tiesas nolēmumā, nosakot apsūdzētajam soda veidu, tiesa ņem vērā nodarījumu raksturu, radīto kaitējumu, kā arī apsūdzētā personību. Apsūdzētais izdarīja divus mazāk smagus noziedzīgus nodarījumus, nodarītais zaudējums nav liels un nozagtās preces "Maxima" daļēji atguva. Tomēr tika ņemts vērā tas, ka nodarījums izdarīts neizciesta pamatsoda un papildsoda laikā, kā arī nedzēstas sodāmības laikā.

"Tomēr, neskatoties uz to un ņemot vērā smieklīgo zaudējuma summu, tiesa atzīst, ka par izdarītajiem noziedzīgajiem nodarījumiem apsūdzētais sodāms ar piespiedu darbu, kas atbilst apsūdzētā izdarīto nodarījumu raksturam un smagumam, nodarītā zaudējuma apmēram, apsūdzētā personībai un soda mērķim, tas ir, sodīt apsūdzēto par izdarīto un aizsargāt sabiedrības drošību," teikts nolēmumā.

Tiesa atzinusi viņu par vainīgu neliela apmēra zādzību izdarīšanā 2. un 6. aprīlī. Par pirmo nodarījumu viņam piespriests 50 stundu piespiedu darbs, par otro – 60 stundas piespiedu darba. Sods noteikts pēc noziedzīgu nodarījumu kopības, daļēji saskaitot piespriestos sodus, un kopsummā noteikts piespiedu darbs uz 100 stundām.

Pamatojoties uz Krimināllikuma 51. pantu, noteiktajam sodam daļēji pievienojot neizciesto pamatsodu – piespiedu darbu un pilnīgi pievienojot neizciesto papildsodu – transportlīdzekļa vadīšanas tiesību atņemšana, ko vīrietim par citiem nodarījumiem šā gada janvārī tiesa jau bija piespriedusi, kā galīgais sods viņam noteikts piespiedu darbs uz 240 stundām, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem trīs mēnešiem un 12 dienām.

No vainīgā nolemts piedzīt nodarītā kaitējuma kompensāciju – 1,11 eiro "Maxima Latvija" labā, nosakot termiņu sprieduma labprātīgai izpildei – 30 dienas no sprieduma spēkā stāšanās dienas, un pienākumu iesniegt tiesai dokumentu par kaitējuma kompensācijas atlīdzināšanu.

Kā teikts spriedumā, apsūdzētais savu vainu abu alus skārdeņu zādzībā atzina un izdarīto nožēloja.

Tiesa to atzinusi par atbildību mīkstinošu apstākli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!