Foto: LETA

Iekšējās drošības birojs (IDB) Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai nodevis kriminālprocesa materiālus kriminālvajāšanas sākšanai pret Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Kriminālvajāšanu pret Valsts policijas amatpersonu rosināts sākt pēc Krimināllikuma 320. panta 3. daļas. Vienlaicīgi rosināts celt apsūdzību pret trim fiziskām personām par kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā pēc Krimināllikuma 323. panta 2. daļas un Krimināllikuma 322. panta 1. daļas.

IDB sniegtā informācija liecina, ka kukulis pieprasīts un pieņemts par administratīvā pārkāpuma – kravas transportlīdzekļa vadīšanu bez samaksātas autoceļu lietošanas nodevas – nenoformēšanu likumā paredzētajā kārtībā kukuļdevēja interesēs.

Par kukuļņemšanu, ja kukulis pieņemts pēc tā pieprasīšanas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par kukuļdošanu, ja tas izdarīts lielā apmērā vai ja to izdarījusi valsts amatpersona, vai arī ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Par starpniecību kukuļošanā, tas ir, darbībām, kas izpaužas kā kukuļa vai tā apsolījuma vai piedāvājuma nodošana no kukuļdevēja kukuļņēmējam, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!