Foto: DELFI

Valsts drošības dienests (VDD) izbeidzis pērn sākto kriminālprocesu par eiroparlamentārietes un Latvijas Krievu savienības (LKS) līderes Tatjanas Ždanokas izteikumiem diskusijā Eiropas Parlamentā (EP), skaidroja VDD.

Izmeklēšanas gaitā veicot minētās personas izteikumu padziļinātu izvērtēšanu, lai noskaidrotu, vai tie bijuši apzināti vērsti uz nacionālā naida vai nesaticības izraisīšanu, tika lūgts šajos jautājumos kompetentas institūcijas atzinums.

Saskaņā ar institūcijas atzinumu, lai gan personas paustā informācija nesaskan ar valstī esošo reālo situāciju cilvēktiesību ievērošanas standartu nodrošināšanā, tomēr persona nav pārkāpusi Satversmē un Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktās tiesību uz vārda brīvību robežas, kā arī personas izteikumi nevar tikt kvalificēti kā nacionālā naida vai nesaticības izraisīšana, norādīja dienestā.

VDD skatījumā 2019. gada 20. februārī EP notikušajā diskusijā paustie minētās personas izteikumi vērtējami kā provokatīva un pārspīlēta viedokļa paušana ar nolūku graut Latvijas tēlu starptautiskā mērogā un ietekmēt sabiedrības viedokli, lai sasniegtu noteiktus politiskus mērķus. Vienlaikus, izvērtējot izteikumus atbilstoši Krimināllikumā noteiktajām pazīmēm, VDD nekonstatēja noziedzīga nodarījuma sastāvu.

Jau ziņots, VDD pērn bija sācis kriminālprocesu saistībā ar Ždanokas februārī paustajiem izteikumiem LKS rīkotajā diskusijā. Ždanoka 20. februārī EP notikušajā diskusijā "Politiskā vajāšana Baltijas valstīs" izteicās, ka "mēs esam nonākuši pie secinājuma, ka krievi un krieviski runājošie [Latvijā] ir tādā pašā situācijā, kā ebreji pirms Otrā pasaules kara. Mēs tiekam sodīti".

Kā ziņots, šogad 2. aprīlī VDD izbeidza 2018. gadā sākto kriminālprocesu par LKS rīkoto sapulci pret pakāpenisku pāreju uz latviešu mācību valodu vispārējās izglītības iestādēs. Šajā lietā figurēja vairākas personas, tostarp Ždanoka, prokrieviskais aktīvists Vladimirs Lindermans, prokremliskais aktīvists Aleksanrs Gapoņenko un LKS valdes loceklis Iļja Kozirevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!