Foto: LETA
Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa pirmdien piespriedusi četru mēnešu cietumsodu kādam vīrietim, kurš sniedzis apzināti nepatiesu paziņojumu par spridzināmās ietaises ievietošanu tiesas ēkā, portālu "Delfi" informēja Tiesu administrācijas preses pārstāve Ināra Makārova.

Atzīstot vīrieti par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, tiesa arī piespriedusi viņa atmaksāt nodarīto mantisko kaitējumu Tiesu administrācijai, Valsts policijai, pašvaldības policijai, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam – kopumā 13 89 eiro.

Tiesa krimināllietu, kurā 1979. gadā dzimis vīrietis apsūdzēts par viltus brīdinājuma zvanu, izskatījusi rakstveidā vienošanās procesā. Apsūdzētais maldinājis atbildīgās iestādes par ievietotu spridzekli tiesā. Viltus zvanītāju policijā notvērusi, bet prokuratūra pēc lietas materiālu saņemšanas uzrādījusi apsūdzību pēc Krimināllikuma 231.1 panta par apzinātu nepatiesu paziņojumu par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu iestādē, uzņēmumā vai citā objektā vai novietošanu iestādes, uzņēmuma vai cita objekta ārpusē.

Starp prokuroru un apsūdzēto tika noslēgta vienošanās par vainas atzīšanu un sodu. Šodien tiesa pasludinājusi saīsināto spriedumu. Pilno spriedumu desmit dienu laikā no tā pieejamības dienas, var pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Krimināllietu departamentā.

Kopumā 2019. gadā bijuši 15 trauksmes zvanu gadījumi tiesās, kad viltus zvanītāji brīdinājuši par neesošiem spridzekļiem, tādējādi Tiesu administrācijai radot 26 359 eiro lielus zaudējumus. Savukārt šogad līdz šim bijuši pieci trauksmes zvanu gadījumi tiesās, par trim radītie zaudējumi - 14 700 eiro, bet par diviem gadījumiem aprēķini vēl tiek veikti.

Ņemot vērā, ka viltus trauksmes celšana, nepatiesi ziņojot par spridzināšanas draudiem kādā objektā, uzskatāma par tīšu noziedzīgu nodarījumu, Tiesu administrācija vērš uzmanību, ka šādi rīkojoties sekas var būt nopietnas un atstāt iespaidu uz visu dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!