Foto: DELFI

Iekšējās drošības birojs (IDB) nodevis kriminālprocesu prokuratūrai, rosinot sākt kriminālvajāšanu pret Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonu par kukuļa pieprasīšanu, portāls "Delfi" uzzināja IDB.

Pirmstiesas izmeklēšanā iegūtais pierādījumu kopums kriminālprocesā norāda uz to, ka amatpersona, pildot dienesta pienākumus satiksmes uzraudzības jomā, pieprasījusi no transportlīdzekļa vadītāja kukuli. Kukulis pieprasīts vairāku simtu eiro apjomā par izdarītā likumpārkāpuma – transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā - nenoformēšanu likumā paredzētajā kārtībā.

Amatpersona atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 320. panta 1. daļas. IDB atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Kopš darbības sākuma IDB veicis izmeklēšanu 69 kriminālprocesos par kukuļošanu, no tiem 48 kriminālprocesi ir par Valsts policijas amatpersonu iespējamiem kukuļošanas gadījumiem. 2019. gadā tika izmeklēti 12 kriminālprocesi par policijas amatpersonu iespējamu iesaistīšanos kukuļošanā, no kuriem vismaz septiņi ir par kukuļošanu ceļu satiksmes uzraudzības jomā.

"Kukuļošanas problēma ceļu satiksmes uzraudzībā joprojām pastāv. Policijā ieviestie kontroles pasākumi, lai mazinātu korupcijas riskus, nedarbojas. Regulāri, izmeklējot kriminālprocesus vai veicot resoriskās pārbaudes, IDB saskaras ar situācijām, kad video ieraksti patruļmašīnās esošajās video kamerās apzināti tikuši apstādināti vai traucēti. Tāpat, veicot dienesta pienākumus, ceļu policisti tikpat kā neizmanto speciālās, pie formastērpa piestiprināmās kameras – tas mazinātu gan korupcijas risku, gan strīdīgās situācijās aizsargātu pašu policistu," atzīst IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

Līdz šim liela daļa noziedzīgo nodarījumu saistībā ar kukuļošanu ceļu satiksmes uzraudzības jomā atklāta, pateicoties iedzīvotāju iesaistei. Saskaroties ar pretlikumīgu rīcību no amatpersonu puses, IDB aicina vērsties birojā, rakstot iesniegumu vai zvanot uz informatīvo uzticības tālruni 67209055.

IDB atgādina, ka saskaņā ar Krimināllikuma 324. pantu personu, kura devusi kukuli, var atbrīvot no kriminālatbildības, ja kukulis šai personai izspiests vai ja tā pēc kukuļa došanas labprātīgi paziņojusi par notikušo un aktīvi veicina noziedzīgā nodarījuma atklāšanu un izmeklēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!