Foto: Shutterstock
Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurore tiesai nodevusi krimināllietu vecāku apsūdzībā par to, ka viņi pret savu meitu un dēlu izturējās cietsirdīgi un vardarbīgi. Viens no bērniem – sešus gadus vecais dēls – šīs rīcības rezultātā gāja bojā, portāls "Delfi" uzzināja prokuratūrā.

Saskaņā ar apsūdzību abi vecāki ilgstošā laika periodā no 2017. gada novembra līdz 2020. gada janvārim vardarbīgi un cietsirdīgi apgājās ar saviem bērniem – sita un grūstīja viņus, kā arī pret viņiem izturējās nevērīgi. Bērniem arī netika nodrošināta pienācīgi medicīniskā aprūpe un vecumam atbilstoša vide.

Ģimene dzīvoja celtniecības vagoniņā Rīgā. Naktī uz šā gada 25. janvārī vagoniņā izcēlās ugunsgrēks, kurā puisēns guva dzīvībai bīstamus apdegumus, taču bērna vecāki neveica nekādas mērķtiecīgās darbības, lai sniegtu bērnam palīdzību dzīvībai un veselībai draudošo briesmu novēršanai.

Turklāt bērna tēvs apzināti lietoja paša iegādātos medikamentus, nodarot bērnam vēl lielākas ciešanas un sāpes. 28. janvārī zēns nomira.

Prokuratūrā norāda, ka mazgadīgā meita redzēja brāļa ciešanas, kas atstāja negatīvu ietekmi uz viņas psihoemocionālo stāvokli, radīja morālo kaitējumu, emocionālas ciešanas un psihoemocionālu traumu.

Tāpat prokuratūrā piebilst, ka vīrietis arī savam brālim draudējis viņu noslepkavot.

Bērnu tēvs apsūdzēts pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas, 141. panta otrās daļas, 123. panta pirmās daļas un 132. panta, bet bērnu māte apsūdzēta pēc Krimināllikuma 174. panta otrās daļas, 141. panta otrās daļas un 123.panta pirmās daļas.

Likums par cietsirdību un vardarbību pret mazgadīgo kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu, savukārt par tādas personas apzinātu atstāšanu bez palīdzības, kura atrodas dzīvībai vai veselībai bīstamā stāvoklī un kurai nav iespējas saglabāt sevi mazgadības dēļ likums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Par nonāvēšanu aiz neuzmanības Krimināllikums kā sodu paredz piemērot brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai piespiedu darbu.

Par draudiem izdarīt slepkavību vai nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka šie draudi var tikt izpildīti, likums kā sodu paredz piemērot īslaicīgu brīvības atņemšanu vai piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!