Foto: Valsts polcija

Svētdien pie Brīvības pieminekļa notikušā piketa laikā aizturētas trīs personas, portālu "Delfi" informēja Valsts policija.

Lai gan pikets bija oficiāli aizliegts, jo sapulces organizatori neplānoja ievērot epidemioloģiskās drošības pasākumus, pāris desmiti personu tik un tā šodien bija ieradušies un pulcējās pie Brīvības pieminekļa.

Valsts policija bija gatava dažādiem scenārijiem, arī šādai situācijai, un, vērtējot notikumus, sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policiju bija nodrošināti pietiekami policijas resursi un policija strādāja pēc plāna. Uz vietas personas gan klātienē, gan izmantojot policijas skaļruņus, tika aicinātas nepulcēties un distancēties.

Saistībā ar šodienas notikumu ir uzsākti vairāki administratīvā pārkāpuma procesi un ir arī trīs aizturētas personas. Pārbaudot informāciju par kādu Lietuvas pilsoni, kurš atradās publiskā vietā un skaidrojot, vai viņam ir aizpildīta elektroniskā anketa covidpass.lv un vai šai personai ir nepieciešams ievērot pašizolāciju, šī persona atteicās policijai sniegt informāciju, nepakļāvās policistu likumīgajām prasībām un agresīvi sāka pretoties. Tajā brīdī vēl divas personas, traucējot policistu darbu un provocējot uz konfliktu, izturējās agresīvi un provokatīvi un pretojās policijas darbinieku likumīgajām prasībām. Visas trīs personas tika nogādātas iecirknī paskaidrojumu sniegšanai un situācijas izvērtēšanai.

Valsts policija atgādina, ka demokrātiskā valstī ikvienam ir tiesības uz vārda brīvību, vienlaikus šīs tiesības nav neierobežotas un tās nedrīkst radīt apdraudējumu cilvēkiem. Policija arī kategoriski noraida dažādu personu pausto par policijas atbalstu šādiem pasākumiem – tas neatbilst patiesībai un šāda apzināta likumu pārkāpšana nav pieņemama.

Tāpat Valsts policija aicina ikvienu ievērot noteiktās drošības prasības, tostarp nepulcēties un lietot sejas un mutes aizsegus, kā arī neļauties provokācijām un rūpīgi pārdomāt un izvērtēt, vai arī turpmāk nepieciešams piedalīties šādās aktivitātēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!