Foto: F64

Šī gada februāra sākumā Iekšējais drošības birojs (IDB) pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā, kas saistīts ar Valsts robežsardzes darbībām austrumu robežas uzraudzības tehniskajā aprīkošanā un rosinājis sākt kriminālvajāšanu pret trim robežsardzes amatpersonām un četrām personām no vairākiem komercuzņēmumiem, portālu "Delfi" informēja IDB pārstāve Santa Bivbāne.

Pirmstiesas izmeklēšanas gaitā IDB guva pierādījumus tam, ka trīs robežsardzes amatpersonas, kuru amata pienākumi bija saistīti ar noslēgtā iepirkuma līguma par valsts austrumu robežas uzraudzībai nepieciešamo tehnisko līdzekļu iegādi, pieļāva, ka vairāki komercuzņēmumi piegādāja Valsts robežsardzei tehniskajai specifikācijai neatbilstošu aprīkojumu, tādējādi gan nodarot kaitējumu valsts budžetam, gan arī radot valsts robežas drošas apsargāšanas kvalitātes samazināšanās risku.

"Gan Iekšējās drošības biroja veiktā izmeklēšana, gan Valsts kontroles veiktās valsts austrumu robežas izbūves revīzijas rezultāti liecina, ka šī valstij stratēģiski svarīgā projekta īstenošanas laikā ir iespējami veikti liela mēroga noziedzīgi nodarījumi, kuru rezultātā nodarīti lieli zaudējumi valsts budžetam, kā arī radīts iespējams kaitējums valsts robežas drošībai kopumā. Lai veicinātu pēc iespējas efektīvāku pirmstiesas izmeklēšanu, kriminālvajāšanas uzsākšanu un iespējami vainīgo personu saukšanu pie atbildības, Iekšējās drošības birojs veic izmeklēšanu vairākos liela mēroga kriminālprocesos," sacījis IDB priekšnieks Valters Mūrnieks.

"Viens no šiem kriminālprocesiem, kas saistīts ar valsts austrumu robežas vajadzībām piegādātās robežapsardzības iekārtas neatbilstību tehniskajai specifikācijai tika nosūtīts prokuratūrai pagājušā gada maijā, pašlaik kriminālvajāšanas uzsākšanai esam nosūtījuši nākamo, kas saistīts ar šīs robežas tehniskajā aprīkošanā pieļautajām nelikumībām saistīto kriminālprocesu," atzinis Mūrnieks.

Saistībā ar minētajām iespējamajām pretlikumīgajām valsts amatpersonu un komercuzņēmumu pārstāvju darbībām IDB rosina uzsākt kriminālvajāšanu pret trim Valsts robežsardzes amatpersonām pēc Krimināllikuma 319. panta trešās daļas – par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, ja ar to izraisītas smagas sekas. Vienlaikus rosināts sākt kriminālvajāšanu arī pret četrām personām no vairākiem komercuzņēmumiem pēc Krimināllikuma 177. panta trešās daļas – par krāpšanu lielā apmērā.

Portāls "Delfi" jau vairākkārt vēstījis par nedienām, kas skāra austrumu robežas izbūvi. Proti, Valsts kontrole 2020. gadā secināja, ka tās izbūves laikā izšķērdēti vairāk nekā septiņi miljoni eiro. Savukārt tiesībsargājošajās iestādēs ierosināti vairāki kriminālprocesi, kas saistīti gan ar nekvalitatīvu būvniecību, gan ar nelikumīgiem iepirkumiem. Tāpat aizturēts tika gan tobrīd jau bijušais Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Gabars, gan amatā esošais Valsts robežsardzes priekšnieks Normunds Pujāts, kurš gan vēlāk atsāka darbu, jo viņam tika atcelts aizdomās turamā statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!