Foto: AP/Scanpix

Administratīvā rajona tiesa Valmierā noraidījusi kādas sievietes prasību, kurā viņa apstrīdēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) lēmumu, ar kuru viņai uzlikts pienākums maksāt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) no azartspēļu laimestiem 38 315 eiro apmērā, kaut gan sieviete tiesā centās norādīt, ka konkrētajā gadā spēlēs ieguldījusi 58 422 eiro, lasāms publiski pieejamajā anonimizētajā tiesas spriedumā.

Spriedumā norādīts, ka VID, izvērtējot pieteicējas 2019. gada ienākumu deklarāciju, konstatēja, ka viņa nav deklarējusi izmaksātos laimestus 38 315,96 eiro apmērā, tādējādi neaprēķinot un nemaksājot IIN 7603,23 eiro apmērā.

Pieteicēja VID lēmumu apstrīdēja tiesā, norādot, ka nepiekrīt VID interpretācijai, ka iegūtie laimesti būtu kvalificējami kā ienākumi no azartspēlēm, par kuriem aprēķināms IIN.

Savā pieteikumā tiesai viņa norādīja, ka laika posmā no 2019. gada 1. janvāra līdz 31. decembrim viņa azartspēļu vietnē, spēlējot totalizatoru, ieguldījusi 58 422,89 eiro, taču izmaksās saņēmusi 38 315,96 eiro. Līdz ar to viņa azartspēļu vietnē kopumā zaudējusi 20 106,33 eiro.

Savā spriedumā tiesa norādījusi, ka taksācijas gadā ar IIN netiek aplikti azartspēļu laimesti, kas kopsummā nepārsniedz 3000 eiro.

Tiesas ieskatā, privātpersonas izklaides izdevumi atbilstoši likuma "Par iedzīvotāju nodokli" mērķim nav pielīdzināmi attaisnotajiem izdevumiem, kā arī privātpersonas dalība izlozēs un azartspēlēs nav pielīdzināma saimnieciskajai darbībai.

Administratīvā rajona tiesa savā spriedumā arī atsaukusies uz Satversmes tiesas 2011. gada spriedumu, kurā atzīmēts, ka personas tiesības uz īpašumu nav aplūkojamas atrauti no personas konstitucionālā pienākuma maksāt pienācīgā kārtībā noteiktos nodokļus.

Tiesu informatīvajā sistēmā redzams, ka šis rajona tiesas spriedums tika pārsūdzēts, taču apgabaltiesa atteicās ierosināt apelācijas tiesvedību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!