Foto: LETA

Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors tiesai nosūtīja krimināllietu, kurā apsūdzēti divi bijušie Valsts policijas (VP) darbinieki. Tika panākts, ka VP ar kādu uzņēmumu noslēdza līgumu par radaru iegādi ar uzņēmumam izdevīgiem nosacījumiem, portāls "Delfi" noskaidroja prokuratūrā.

Viena VP amatpersona apsūdzēta par neizpaužamu ziņu izpaušanu un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, bet otra par dienesta stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas atbalstīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību viena amatpersona ar otra VP likumsarga atbalstu prettiesiski panāca, ka VP ar kādu uzņēmumu 2018. gadā noslēdza līgumu par video radaru iegādi, kurā ietverti uzņēmumam izdevīgi nosacījumi.

VP priekšniekam tika iesniegta iepērkamo video radaru tehniskā specifikācija, kas jau sākotnēji pilnībā atbilda viena uzņēmuma piedāvātajiem video radariem, tādējādi panākot to virzīšanu iepirkuma procedūrai, kas liedza iespēju pretendentiem konkurēt savā starpā un traucēja brīvu konkurenci. Turklāt viena VP amatpersona apsūdzēta arī par to, ka izpauda neizpaužamas ziņas, kas nav valsts noslēpums, būdama valsts amatpersona, kas saskaņā ar likumu bija atbildīga par ziņu glabāšanu, proti, pirms iepirkuma konkursa izsludināšanas izpauda neizpaužamas ziņas konkursa pretendentam.

Prokurors vienu apsūdzēto personu pie kriminālatbildības saucis pēc Krimināllikuma 318. panta pirmās daļas un 329. panta, savukārt otru personu pēc Krimināllikuma 20. panta ceturtās daļas un 318. panta pirmās daļas.

Lieta izskatīšanai nosūtīta Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Krimināllikuma 318. panta pirmā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Savukārt šī paša likuma 329. pants paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!