Foto: F64

Viens no potenciālajiem kandidātiem, kurus Valsts prezidents uzrunājis Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktora amatam, ir Ģenerālprokuratūras Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas apkarošanas koordinācijas nodaļas virsprokurors Juris Juriss, taču politiķu vidū nav vienprātības par viņa atbilstību šim amatam, vēsta Latvijas Radio.

Pats Juriss Latvijas Radio ne apstiprinājis, ne noliedzis, ka būtu uzrunāts kandidēšanai uz SAB direktora amatu. "Šobrīd nevaru nedz apstiprināt, nedz noliegt, nedz komentēt attiecībā uz momentu, vai es esmu viens no kandidātiem, kas tiek virzīts," sacījis Juriss. Tomēr Latvijas Radio rīcībā esošā informācija liecina, ka Juriss prezidentam paudis gatavību uzņemties šos pienākumus, ja būtu tāda vajadzība.

Tikmēr no atsevišķu partiju pārstāvjiem pret Jurisa kandidatūru esot izskanējuši iebildumi. Iebildumu būtība esot tāda, ka Juriss dēvēts par Jaunās konservatīvās partijas cilvēku. Lai arī tās ir spekulācijas, prokurora amats Latvijā nav savienojams ar piederību partijām. Iebilstot izskanējušas arī atsevišķas detaļas saistībā ar smagos noziegumos apsūdzētā bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") krimināllietu.

Tieši prokurora Jurisa ieguldījums Lemberga saukšanā pie atbildības ir bijis milzīgs, savukārt Lembergs ir cilvēks, kas vismaz vēsturiski ir centies ietekmēt politisko procesu, lemjot, kur un kādi cilvēki tiks virzīti augstiem amatiem.

Neoficiāla informācija liecina, ka par Jurisa kandidatūru sajūsmā nav ne tikai ar viņu bieži saistītā Zaļo un zemnieku savienība, bet arī Saeimas priekšsēdētāja, Nacionālās apvienības politiķe Ināra Mūrniece. Viņa gan kategoriski noraida, ka prokurora darbība Lemberga krimināllietā būtu no šāda viedokļa vētīta. "Nacionālajā drošības padomē (NDP) tāda argumentācija pat nav izskanējusi. Es gribētu pilnībā šos apgalvojumus noraidīt," sacījusi Mūrniece.

Viņa arī uzsvērusi, ka jau iepriekš skaidri demonstrējusi savu nostāju jautājumā par atbalstu bijušajam ģenerālprokuroram Jānim Maizītim SAB vadītāja amatā. Pirms tam Maizīša kandidatūra balsojumā par ģenerālprokurora amatu Saeimā tika izgāzta. Un, kā vēlāk bija dzirdams tiesībsargājošo iestāžu ierakstītajās oligarhu sarunās, Lembergs toreiz nodemonstrējis spēku un "iedevis pa rīkli'' ģenerālprokuroram. "Mana pozīcija bija, ka Jānis Maizītis ir godīgs cilvēks un arī savā darbā ir darījis ļoti daudz... Arī zināmu lietu virzībā uz priekšu, arī to, ko jūs minējāt," skaidrojusi Mūrniece.

Par Jurisa kandidatūras noraidīšanas iemesliem nerunīgs bijis arī aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP). Viņš radio sacījis: "Es pilnībā nevaru komentēt nevienu izskanējušu vārdu... Ne kas ir radies baumu rezultātā, ne kā citādi."

Latvijas Radio zināms, ka Juriss nesen sekmējis izmeklēšanu arī kādā kriminālprocesā, kurā centrālā figūra ir kāds "Latvijas attīstībai" politiķis. Līdz ar to Jurisa kandidatūra, ja tāda vispār nonāktu līdz izvirzīšanai, būtu pārbaudījums arī frakcijai "Attīstībai/Par!".

Gatavojot šo materiālu un aptaujājot NDP locekļus, Latvijas Radio radies iespaids, ka vienprātība par potenciālo SAB vadītāja amata kandidātu pagaidām nav panākta, tāpat arī par to, no kādas sfēras viņam būtu jānāk. Tomēr visi sakās apzināmies situācijas nopietnību un sola virzīt kandidātu tuvākajā laikā.

Saeimas Nacionālās drošības komisijas vadītājs, NDP loceklis Māris Kučinskis (ZZS) atzinis, ka pagaidām neviens potenciālais kandidāts nav ticis tik tālu, lai būtu uzaicināts uz sēdi klātienē. "Visas [kandidatūras], kas šobrīd izskanējušas – tās ir, nu, tādas, kā to teikt... interpretācijas. Mēs neesam nevienu uzklausījuši, šobrīd pilnīgi nevienu," uzsvēris Kučinskis.

Kā ziņots, Valsts prezidents iepriekš norādīja, ka iespējamo kandidātu loks uz SAB direktora amatu ir ļoti šaurs. "No sākuma man jārunā ar kandidātiem, vai viņi piekritīs pildīt šo ļoti atbildīgo uzdevumu. Tas ir mans uzdevums. Pēc tam kandidāti tiks vērtēti NDP," žurnālistiem pauda Levits.

Atsevišķi uzrunātie iespējamie kandidāti uz SAB vadītāja amatu no šī piedāvājuma ir atteikušies, pavēstījis Valsts prezidents.

Jau rakstīts, ka novembrī 60 gadu vecumā mūžībā devās SAB direktors, bijušais ģenerālprokurors Maizītis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!