Foto: RIA Novosti/Scanpix

Aizvadītajā nedēļā likumsargi Bauskā un Bauskas novadā apsekoja tirdzniecības vietas, kurās pārbaudīja, vai pārdevēji ievēro aizliegumu pārdot tabakas izstrādājumus, alkoholiskos un enerģijas dzērienus nepilngadīgajām personām. Divos gadījumos nepilngadīgajiem tika pārdoti enerģijas dzērieni, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Policisti apmeklēja 11 veikalus Bauskā un novadā.

Divos veikalos Bauskas novadā pārdevējas nepārliecinājās par nepilngadīgās personas vecumu un viņai pārdeva enerģijas dzērienu "Red Bull". Par notikušo policijā tika sākti četri administratīvo pārkāpumu procesi, proti, divi pret juridiskām personām un divi pret fiziskām personām.

Pārējās vietās veikalu pārdevējas par nepilngadīgās personas vecumu pārliecinājās, tāpēc pirkumi nenotika.

VP atgādina, ka mazumtirgotāja pienākums ir pieprasīt, lai tiek uzrādīts personu apliecinošs dokuments, kas ļauj pārliecināties par personas vecumu. Savukārt pēc mazumtirgotāja vai uzraudzības un kontroles iestādes pārstāvja pieprasījuma pircēja pienākums ir apliecināt savu personu un vecumu, uzrādot personu apliecinošu dokumentu.

Atbilstoši Enerģijas dzērienu aprites likumam par enerģijas dzērienu pārdošanu personām, kuras ir jaunākas par 18 gadiem, piemēro naudas sodu juridiskās personas darbiniekam – pārdevējam – no 140 līdz 175 eiro, bet juridiskajai personai – no 350 līdz 700 eiro.

VP informē, ka arī turpmāk tiks veiktas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai pārdevēji un veikalu vadītāji ievēro tirdzniecības noteikumus attiecībā uz nepilngadīgām personām un nepārdod viņām tabakas izstrādājumus, alkoholiskos un enerģijas dzērienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!