Foto: ReTV

Aizvadītajās dienās Vidzemē vairākkārt mēģināts apzagt banku automātus, par ko Valsts policija (VP) uzsākusi izmeklēšanu, tostarp noskaidro, vai zādzības centās pastrādāt viena persona vai vairākas, vēsta ReTV Ziņas.

Madonā zādzības mēģinājums noticis naktī uz ceturtdienu, 28. jūliju, kur tirdzniecības centrā uz galvenās, Saules ielas, uzlauzt centās "SEB bankas" bankomātu, ziņo raidījums. Bankomāts ir bojāts, par ko liecina arī uzraksts displejā. Uzlaušana tika īstenota, cenšoties bankomātu sazāģēt, tomēr nesekmīgi.

Kā ReTV informē Valsts policija, par notikušo Valsts policijas Vidzemes pārvaldes Madonas iecirknī uzsākts kriminālprocess. “Šobrīd notiek aktīva izmeklēšana un varam tikai apstiprināt faktu, ka 28. jūlija naktī tika bojāts naudas izmaksas bankomāts,” raidījumam sacīja VP pārstāve Ance Rozīte.

Vēl viens "SEB bankas" bankomāta apzagšanas mēģinājums noticis Vecpiebalgā naktī uz piektdienu, 29. jūliju. Patlaban tas ir aizklāts, jo nedarbojas, kā arī norit izmeklēšana. Valsts policija ReTV pauž, ka Vecpiebalgā un Madonā notikušie ir vienīgie gadījumi, kuros mēģināts naudu izzagt, automātus mehāniski sabojājot. Kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 175.panta 3.daļas par zādzību, ja tā izdarīta no glabātavas vai ietaises, kas savieno glabātavas. Plašāku informāciju patlaban VP nesniedz.

Foto: ReTV

Tomēr "SEB bankas" speciālisti ReTV Ziņām apliecina, ka šādi uzbrukumu bankomātiem nav bieži, tomēr ik pa laikam notiek. Vidēji zādzības notiek trīs, piecas līdz desmit reizes gadās. Mēdz būt gadi, kad nav noticis neviens bankomāta uzlaušanas mēģinājums. Tas lielā mērā ir atkarīgs no globālām tendencēm, kas notiek krāpšanas melnajā tirgū. Ja hakeri ir atraduši veidu, kā bankomātiem uzbrukt, šī te informācija bieži vien tiek pārdota,” raidījumam pauda "SEB bankas" Drošības pārvaldes vadītājs Mārcis Pelcis.

Bankā apgalvo, ka bankomātus faktiski nevar uzlauzt. Nauda tiek aizsargāta gan fiziski, gan nodrošinoties ar tā saucamo tintes aizsardzību naudas kastēs. “Tie izgrieztie caurumi jau neko nedod. Tur ir izgriezts caurums, bet tur pretim nav nekā. Bankomātus laupīt, mēģināt izraut un tad atvērt seifu vai griezt nav jēgas, jo pēc tam šī nauda nebūs izmantojama,” norādīja Pelcis.

"SEB bankas" rīcībā ir videomateriāli, kas nodoti policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!