Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Iekšējās drošības pārvalde Rīgas Muitas kontrolpunktos pēdējo nedēļu laikā aizdomās par kukuļošanu aizturēja 15 muitas amatpersonas, kā arī piecus ar tranzītbiznesa nozari saistītus uzņēmējus, portālu "Delfi" informēja VID. Kopumā 11 no šiem 15 cilvēkiem darba attiecības ar VID patlaban pārtraukuši.

Kopumā šobrīd kriminālprocesā tiesības uz aizstāvību ir 20 cilvēkiem.

Ar VID Nodokļu un muitas policijas, Valsts policijas un Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) atbalstu kriminālprocesā tika veiktas vairāk nekā 40 kratīšanas un citas apjomīgas sākotnējās izmeklēšanas darbības.

VID Iekšējās drošības pārvalde norāda, ka darbs šajā jomā noticis, plānveidīgi un riskos balstīti iegūstot pierādījumus organizētai un sistemātiskai kukuļošanai, kas notikusi vairākus gadus saistībā ar muitas formalitāšu kārtošanu.

VID ir veicis nepieciešamās darbības, lai aizturētie muitnieki tiktu atstādināti no pienākumu pildīšanas dienestā.

Kā portālu "Delfi" informēja dienestā, darba attiecības ar VID ir pārtraukušas 11 muitas amatpersonas, savukārt četras atstādinātas no pienākumu pildīšanas dienestā.

Kriminālprocesi sākti pēc Krimināllikuma 319. panta 2. daļas, 320. panta 1. un 3. daļas, kā arī 323.panta 2. daļas, proti, par to, ka muitnieki personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās, sistemātiski pieņēma kukuļus no komercsabiedrību pārstāvjiem, pieņemot un noformējot ar muitošanas procedūrām saistītu dokumentāciju, tai skaitā, transportlīdzekļu atestācijas sertifikātu izsniegšanai.

Kriminālprocess sākts arī par to, ka muitnieki pieņēma kukuļus no komercsabiedrību pārstāvjiem, pieņemot un noformējot ar muitošanas procedūrām saistītu dokumentāciju, tai skaitā transportlīdzekļu atestācijas sertifikātu izsniegšanai.

Tāpat kriminālprocess sākts par bezdarbību mantkārīgā nolūkā, neveicot normatīvajos aktos noteiktās darbības, proti, nenodrošinot atbilstošus pasākumus, transportlīdzekļu atestācijas sertifikātu kravu pārvadāšanai ar muitas plombām reģistrēšanā, apstiprināšanā un derīguma termiņa pagarināšanā, kas nepieciešamas, lai novērstu kaitējumu ar likumu aizsargātām personas interesēm.

Savukārt pret uzņēmējiem kriminālprocess sākts par to, ka viņi personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās sistemātiski organizēja kukuļdošanu un deva kukuļus minētajām VID muitas amatpersonām, nolūkā apiet vai paātrināt noteiktu muitas dokumentu noformēšanu, tai skaitā par transportlīdzekļu atestācijas sertifikātu kravu pārvadāšanai ar muitas plombām reģistrēšanu, apstiprināšanu un derīguma termiņa pagarināšanu.

Krimināllikums par muitnieku bezdarbību mantkārīgā nolūkā paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Savukārt 320. panta trešā daļa kā sodu paredz brīvības atņemšanu uz laiku no diviem līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Šī paša likuma 323. panta otrā daļa paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Izmeklēšana tiek veikta ciešā sadarbībā ar Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūru un papildus informācija tiks sniegta tiklīdz tās atklāšana nekaitēs izmeklēšanas interesēm, uzsver VID.

Kā ziņots, 2021. gada aprīlī sākotnēji aizdomās par korupciju Terehovas muitas kontroles punktā tika aizturētas 29 amatpersonas, no kurām 21 atzīta par aizdomās turēto.

Prokuratūra nodevusi Ekonomisko lietu tiesai četras krimināllietas, kurās kopumā 20 muitas amatpersonām celtas apsūdzības par kukuļu pieņemšanu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kriminālvajāšanai VID IDP šo lietu pret 21 muitas amatpersonu nodeva pērn 30. septembrī. Krimināllieta daļā pret vienu muitas amatpersonu prokuratūrā tika izbeigta, jo persona nomira. Ar pieciem apsūdzētajiem prokuratūrā noslēgtas vienošanās par vainas atzīšanu un sodu, nododot krimināllietas tiesai vienošanās procesa kārtībā. Krimināllietas pret pārējiem 15 muitniekiem nodotas izskatīšanai tiesai vispārējā kārtībā.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka jau iepriekšējos gados tiesībsargājošās iestādes par dažādiem nodarījumiem aizturējušas šo punktu robežsargus un muitniekus. Skaļākā aizturēšana notika pirms aptuveni 14 gadiem. Toreiz tiesībsargājošās iestādes par dažādiem noziegumiem aizturēja vairākus desmitus muitnieku, robežsargu, policistu un privātpersonu.

Terehovas muitas kontrolpunkta amatpersonas par transportlīdzekļu un kravu nenovirzīšanu kontrolei un tās neveikšanu pieņēmušas materiālas vērtības vai guvušas citādu mantisku labumu sev un saviem ģimenes locekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!