Foto: Pexels.com, Soumil Kumar
Cilvēks vai cilvēku grupa, kas stāv aiz draudu e-pastiem aptuveni 300 Latvijas skolām ir ar specifiskām zināšanām un ar prasmēm slēpties, preses brīfingā pauda Valsts policijas (VP) priekšnieks Armands Ruks.

"Varu pateikt, ka tie nav parasti cilvēki, kas nesaprot jautājumu būtību, kas skar kiberdrošību un kiberaizsardzību. Viņš pats mērķtiecīgi slēpjas, izmantojot visus iespējamos dažāda veida risinājumus, lai paliktu neatklāts. Šādu darbību esam konstatējuši. Bet mums ir augstākās raudzes speciālisti, un šajā situācijā neesa vieni, mums ir ārvalstu kolēģi," pauda Ruks.

Spridzināšanas draudi bija trīs veidu, un sūtīti uz vairāk nekā 300 izglītības iestādēm. Aptuveni pēc 8 rītā policija sāka saņemt pirmos signālus, ka saņemti šādi draudi, un attiecīgi veica draudu vērtēšanu.

Šis no izmeklēšanas aspekta raugoties nav nekāds vienkāršais gadījums, ko var tik vienkārši atklāt, sacīja Ruks, vienlaikus paužot, ka policijai ir risinājumi, kādā veidā nonākt uz pēdām, un ir iespēja atklāt vainīgo. Viņš atturējās paust to, cik tālu policija šajā izmeklēšanā ir nonākusi un kā tas var rezultēties. Ruks nevarēja nedz apstiprināt nedz noliegt, vai vainīgie varētu būt meklējami Krievijā. "Redzam, ka pretī ir cilvēki ar specifiskām zināšanām. [...] Strādājam ar sadarbības partneriem ne tikai šeit Latvijā, bet arī ar citu valstu kompetentajām iestādēm," atzina VP priekšnieks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!