Foto: LETA
Pirmdien, 4. decembrī, notika kārtējā tiesas sēde Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā, taču šoreiz valsts apsūdzības uzturētājs prokurors Aldis Lasmanis lūdza tiesu turpmāk krimināllietu skatīt aiz slēgtām durvīm, jo esot saņemti draudi kāda liecinieka dzīvībai, portāls "Delfi" uzzināja Ģenerālprokuratūrā.

Advokāts un maksātnespējas administrators Mārtiņš Bunkus tika nogalināts 2018. gada 30. maijā. Viņa slepkavības organizēšanā apsūdzēti uzņēmēji Mihails Uļmans un Andrejs Babenko, bet par nozieguma pastrādāšanu apsūdzība celta Krievijas pilsonim Viktoram Krivošejam.

Ģenerālprokuratūrā skaidroja, ka šādu lūgumu lietu izskatīt slēgtā sēdē, prokurors pieteica, lai kopumā nodrošinātu kriminālprocesā iesaistīto personu aizsardzību, kā arī efektīvu Krimināllikuma likuma normu piemērošanu un krimināltiesisko attiecību taisnīgu noregulējumu bez neattaisnotas iejaukšanās personu dzīvē.

Lūgumu tiesa izlems 2023. gada 6. decembrī, nevis 8. kā minēts iepriekš, precizēja prokuratūrā.

Kā iepriekš ziņots, 2023. gada 26. aprīlī Rīgas tiesas apgabala prokuratūras prokurors Rīgas pilsētas tiesai nodeva tā dēvēto maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavības krimināllietu, kurā par slepkavības izdarīšanu sevišķi pastiprinošos apstākļos apsūdzētas trīs personas.

Pirmstiesas kriminālprocesā tika noskaidroti noziedzīgā nodarījuma izdarīšanas apstākļi un iesaistītās personas, tostarp viņu savstarpējā lomu sadale nozieguma īstenošanai. Noskaidrots, ka apsūdzēto izdarītā noziedzīgā nodarījuma motīvs bija nepatika pret administratoru, viņam pildot savus profesionālos pienākumus.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr viņas vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jau ziņots, ka Mārtiņš Bunkus 2018. gada pavasarī tika nošauts Mežaparkā, netālu no Iekšlietu ministrijas. Pagājušā gada nogalē par slepkavības pasūtīšanu tika celtas apsūdzības uzņēmējiem Uļmanam un Babenko, kā arī par tās izdarīšanu – Krivošejam.

Par slepkavības organizētāju izmeklētāji uzskata Genādiju Vaļaginu, kurš 2022. gada pavasarī pats tika noslepkavots.

2022. gada vasarā, kad iespējamie vainīgie jau bija aizturēti, VP pārstāvji raidījumam "Nekā personīga" atklāja, ka Bunkus lietā pretdarbība izmeklēšanai notikusi arī pašā policijā, piemēram, bijuši centieni panākt par citiem noziegumiem apcietinātu personu atzīšanos Bunkus slepkavībā un slēpti uzzināt, kā virzās izmeklēšana šajā lietā.

Tolaik Ruks raidījumam norādīja, ka bijušais Rīgas kriminālpolicijas priekšnieks Andrejs Sozinovs ir pārbaudāmo personu sarakstā.

Kā policijas priekšnieks Armands Ruks iepriekš pauda "Delfi TV" raidījumā "Kāpēc", saliekot Bunkus slepkavības izmeklēšanas "puzli", rodas aizdomas par atsevišķu Valsts policijas (VP) amatpersonu apzinātu bezdarbību vai pat darbošanos pret izmeklēšanu. Viņš gan uzsvēra, ka šie aizdomīgie kolēģi policijā vairs nestrādā, un, ja aizdomas ir pamatotas, tad tās jāizmeklē un jāpierāda citai iestādei – Iekšējās drošības birojam (IDB).

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!