Foto: LETA

Valsts drošības dienests (VDD) šā gada 27. februārī ir aicinājis prokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret bijušo Latvijas Republikas Saeimas deputāti Gloriju Grevcovu par Krievijas īstenoto kara noziegumu attaisnošanu.

Kriminālprocesu pret Grevcovu VDD uzsāka saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu saistībā ar videokoplietošanas platformā "TikTok" toreizējās deputātes publicētu videouzrunu, kurā Grevcova apšaubīja Latvijas Okupācijas muzejā izvietotās un gida paustās informācijas atbilstību patiesībai. Izmeklēšanā dienests sociālās tīklošanās vietnēs konstatēja arī Grevcovas publicētas videouzrunas, kas satur Krimināllikuma 74.1 pantā minētā noziedzīgā nodarījuma pazīmes. Grevcovas publicētajos videomateriālos VDD konstatēja Krievijas īstenoto kara noziegumu Ukrainā attaisnošanu.

VDD atgādina, ka neviena persona nav uzskatāma par vainīgu, kamēr tās vaina nav atzīta likumā noteiktajā kārtībā.

"Delfi" jau ziņoja, ka Grevcova pērn paviesojusies Okupācijas muzejā un savā "TikTok" kontā publicējusi pārdomas par redzēto, kuras raisījušas plašu sabiedrības rezonansi. Deputāte norāda, ka gids stāstot "savu paralēlo, izdomāto vēsturi", "fakti nesakrīt" un, ja viņai agrāk licies, ka "pie mums ir propaganda, tad, izejot cauri šim muzejam, tu saproti, kas tas ir – īsta propaganda".

Saistībā ar notikušo parlamentārietis Edmunds Jurēvics (JV) vērsies ar iesniegumu prokuratūrā, lūdzot vērtēt deputātes izteicienus un ierosināt kriminālprocesu.

Īsi pēc muzeja vizītes Grevcova "TikTok" ievietoja jaunu video, kurā skaidroja, ka Latvijas okupāciju nenoliedz, taču "daudzi fakti par izsūtītajām un mirušajām personām nesakrīt", norādot, ka patiesībā cietušo personu esot vairāk. Tāpat viņa norāda uz vairākām fotogrāfiju neatbilstībām izstādes saturam, piemēram, "Rīga 30. gadā ir tāda pati, kā Rīga 43. gadā".

Tāpat, viņasprāt, ieejai Okupācijas muzejā būtu jābūt bez maksas un visiem pieejamam, bet par izstādes satura un fotogrāfiju atbilstību viņa aicina katram apmeklētājam pārliecināties pašam.

Krimināllikuma 74.1 pants paredz, ka par genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu vai īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma, tai skaitā PSRS vai nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru vai kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem, publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar probācijas uzraudzību, vai ar sabiedrisko darbu, vai ar naudas sodu.

Jāatgādina, ka Grevcova Saeimas deputāta mandātu zaudēja, jo tika atzīta par vainīgu nepatiesu ziņu sniegšanu, kandidējot Saeimas vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!