Foto: DELFI

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzdevis apturēt SIA ''Sagitus'' ražotā uztura bagātinātāja "NATEO D pilieni FORTE" – šķīdums eļļā ar uzrādīto devu 25µg jeb 1000 SV 1 pilienā; partijas nr. 262301, izplatīšanu, portāls "Delfi" uzzināja PVD.

Pilienu izplatīšana apturēta, jo no Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas saņemts ziņojums par vairākiem D vitamīna intoksikācijas gadījumiem bērniem, kas tiek saistīti ar šī vitamīna lietošanu.

PVD veiks pārbaudes, tostarp ņemot paraugus laboratoriskajiem izmeklējumiem, lai noskaidrotu, vai ražotāja norādītā D vitamīna koncentrācija produktā nepārsniedz marķējumā norādīto.

PVD aicina līdz pārbaužu beigām atturēties no šī produkta lietošanas uzturā.

Foto: Delfi

Kā "Delfi" norāda BKUS Bērnu slimību klīnikas virsārste, bērnu endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne, pēdējo mēnešu laikā speciālisti ir saskārušies ar vairākiem gadījumiem, kad bērni ir pārdozējuši D3 vitamīnu. Pēdējie divi gadījumi ir bijuši ar īpaši smagi, ar dzīvību apdraudošiem vielmaiņas traucējumiem.

"Intoksikācija ar D3 vitamīnu mēdz izpausties nespecifiski, līdzīgi kā zarnu infekcijas. Bērns var kļūt apātisks, nevēlas ēst, var būt slikta dūša, vemšana, atūdeņošanās gan mazuļiem, gan lielākiem bērniem, bet var būt arī aizcietējumi. Var parādīties muskulatūras vājums," skaidro virsārste.

Tā kā intoksikācijas ar D3 vitamīnu simptomi nav specifiski, vajadzētu vērsties pie ģimenes ārsta. Ja ārstam radīsies aizdomas par intoksikāciju ar D3 vitamīnu, viņš ieteiks tālāko rīcību.

Svarīgi ir lietot precīzu ārsta nozīmēto vitamīnu devu, kas ir norādīta SV vai DV, nevis rēķināt pilienos, kapsulās vai pūtienos, kas katram preperātam var būt atšķirīgi. Arī D vitamīnu, līdzīgi kā citus medikamentus, ieteicams glabāt bērniem nepieejamā vietā.

Ja bērnam tiek konstatēta intoksikācija ar D3 vitamīnu, smagākajos gadījumos nepieciešama ārstēšana stacionārā, vieglākos gadījumos ārstēšanās notiek ambulatori. Ir mazs risks, ka bērnam pēc ārstēšanās būs kādi traucējumi, norāda Dzīvīte-Krišāne.

"D3 vitamīns bērnam ir būtisks augšanai un attīstībai, kā arī imūnās sistēmas stiprināšanai, tāpēc lūgums pēc šī PVD paziņojuma pārlieku nesatraukties un turpināt dot bērnam D3 vitamīnu, īpaši pievēršot uzmanību ārsta ieteiktajai devai," pauž ārste.

Kā vēsta aģentūra LETA, "Sagitus" apstiprināja, ka uzņēmums patlaban sadarbojas ar PVD "Nateo D pilieni Forte" ar partijas numuru 262301 pārbaudēs. Patlaban uzņēmums apturējis medikamenta tirdzniecību.

Informācija "Firmas.lv" liecina, ka "Sagitus" finanšu gadā, kas ilga no 2021. gada 1. decembra līdz 2022. gada 30. novembrim, strādāja ar 3,605 miljonu eiro apgrozījumu un 967 890 eiro peļņu. "Sagitus" reģistrēts 2000. gadā, un tā pamatkapitāls ir 2840 eiro. Uzņēmums vienādās daļās pieder Evijai Zvaigznei un Pēterim Zvaigznei.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli, atgādina LETA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!