Foto: LETA

Jau divi mēneši ir pagājuši kopš konkursā uz Rīgas domes izpilddirektora vietnieka amatu uzvarēja bijusī Valsts vides dienesta vadītāja Elita Baklāne-Ansberga. Līdz šim viņa amatā nav apstiprināta – par to jābalso politiķiem, taču viņu vidū viedoklis par kandidāti ir neviennozīmīgs, svētdienas vakarā vēsta "Nekā personīga".

Izpilddirektora vietnieka pienākumos ietilpst saimniecības pārraudzīšana – uzraudzībā nonāktu Rīgas domes Centrālā administrācija un pašvaldībai piederošās aģentūras. Tāpat būtu jārīko lielie pašvaldības iepirkumi.

Konkurss uz amatu tika izsludināts pērn, 27. novembrī. Pieteicās 30 pretendenti un pēc trīs kārtām par labāko tika izraudzīta Baklāne-Ansberga. Amatā viņa vēl nav apstiprināta, jo pietrūkst politiķu atbalsta – deputātu bloks NA/LRA nolēmuši, ka par kandidāti nebalsos, tāpēc apstiprināšanai amatā pietrūkst vēl piecas balsis.

NA pārstāvji raidījumam pauž, ka sākumā nolēmuši balsot "brīvajā balsojumā" jeb katrs deputāts var izvēlēties, kā balsot, taču tad partneri mēģinājuši pierunāt katru frakcijas deputātu atsevišķi balsot par kandidāti. Šāds spiediens frakcijai nav paticis, tāpēc deputāti nolēmuši visi balsot "pret".

NA deputāti arī apspriedušies ar agrāko VARAM ministru Māri Sprindžuku (AS), kas vēl vairāk nostiprinājis viņos pārliecību, ka Baklāni-Ansbergu atbalstīt jaunajā amatā nevar. Baklāne-Ansberga Sprindžuka laikā pameta Valsts vides dienesta vadītājas amatu, ko abi skaidro ar "atšķirīgu redzējumu".

Aizdomas deputātiem raisa arī tas, ka Baklāni-Ansbergu Valsts vides dienesta vadītājas amatā virzīja tā laika ministrs Juris Pūce (LA). Savukārt Pūces un Artūra Tome Pleša (LA) ministrēšanas laikā tika izvēlēts depozīta sistēmas dzērienu iepakojuma operators. Tas vicemēram Edvardam Ratniekam (NA/LRA) liek uzskatīt, ka Baklāne-Ansberga nav gluži neitrāla kandidāte, bet viņai ir stipras saites ar koalīcijas partiju LA.

Tikmēr domē ir sācies jauns etaps atbalstošu balsu meklēšanā nu jau pie opozīcijas. Ja Baklāni-Ansbergu amatā neapstiprinās, Rīgas mērs Vilnis Ķirsis (JV) amatā iecels pienākumu izpildītāju, bet gala izvēli atstās nākošajai domei.

Baklāne-Ansberga šobrīd ir arī VAS "Elektroniskie sakari" padomes locekle. Ja viņa sāks strādāt Rīgas domē, pirmos trīs mēnešus jeb pārbaudes laikā viņa cer abus amatus apvienot, lai varētu pabeigt iesāktos darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!