Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienests (KNAB) partijai "Jaunā Vienotība" (JV) piemērojis sodu kopumā gandrīz 1000 eiro apmērā. Pārkāpumi bijuši tie, par kuriem jau iepriekš ziņojis atlaistais partijas darbinieks Normunds Orleāns, svētdienas vakarā ziņo "de facto".

Orleāns bija pirmais, kas plašākai sabiedrībai darīja zināmu, ka partijā alga esot maksāta aploksnēs. To pārbauda KNAB.

Partijas pārskatā par 2022. gadu redzams, ka JV piemēroti četri naudas sodi, kopumā gandrīz 1000 eiro apmērā. KNAB joprojām vērtē iespēju uzsākt administratīvās lietas par finanšu līdzekļu atmaksu valsts budžetā.

Viens no pārkāpumiem – JV izmantoja biedrības "Retro Auto muzejs" pamatlīdzekļus apvienības vajadzībām. KNAB ziņojumā uzskaitīts priekšmetu saraksts: lāzerprinteris un tā toneris, ledusskapis, televizors un tā kronšteins. Līdz ar to JV ir saņēmusi labumu no juridiskās personas, kas ir aizliegts. "Retro auto muzeja" valdes loceklis ir Orleāns.

Orleāns pērn augustā partijai ziņoja, ka Saeimas vēlēšanu kampaņas izdevumos nav iekļauti "kampaņas busu degvielas izdevumi". To konstatējis arī KNAB – partija uzrādījusi darījumus par transportlīdzekļu nomu, lai tiktos ar vēlētājiem Rīgas un Zemgales reģionos, taču nav norādījusi informāciju par patērēto degvielu. Līdz ar to nav zināms ne tas, cik liels bijis degvielas izlietojums, ne arī kā par degvielu maksāts.

Jaunā partijas ģenerālsekretāre Signe Jantone raidījumam skaidro, ka ar autobusiem braukuši brīvprātīgie, kas degvielu lējis par savu naudu, bet čeku par to iesniedz partijai, lai tā naudu atmaksā. Kurš un kā naudu pārskaitījis brīvprātīgajiem, viņa neatceroties, taču čeki beigās krājušies pie Orleāna.

Pats Orleāns šo apgalvojumu noraida, raidījumam pārsūtot 2022. gada ziņu no Jantones, kurā rakstīts, ka degvielas čekus jāatdod viņai. Orleāns viņai pārsūtījis trīs čeku fotogrāfijas no septembra nogales: katrs apmēram 75 eiro vērtībā un maksāts par degvielu tika skaidrā naudā.

No KNAB uzliktā soda noprotams, ka šis pārkāpums tiek vērtēts kā informācijas par saņemtu dāvinājumu noklusēšana.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!