Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

Ķemeru Nacionālajā parkā (ĶNP) esošie sērūdeņi nav iemesls nepatīkamajam aromātam Somijas galvaspilsētā Helsinkos, uzsver Dabas aizsardzības pārvaldē (DAP).

Lai gan, kā atzīst pārvaldē, šī ir neparasta dabas parādība ar spēcīgu aromātu, tā nespēj ietekmēt gaisa kvalitāti vairāk nekā 400 kilometru attālumā.

"Sērūdeņu veidošanās procesi notiek dziļi zem purva virskārtas, tādēļ pašā purvā visbiežāk nekāda smaka vispār nav jūtama, izņemot atsevišķas vietas, kur ūdens spēj izlauzties virspusē," norādīja DAP Pierīgas reģionālās administrācijas vadītāja Meldra Priedēna.

"Pārsvarā sērūdeņi atklātu avotu veidā virspusē izlaužas ārpus purvu teritorijas, visvairāk tieši Ķemeru apkārtnē, kur atrodami aptuveni 30 sēravoti. Īpatnējā smaka ir jūtama, uzturoties tiešā sērūdeņu izplūdes vietas tuvumā, it īpaši vasarās, kad sausuma un ūdens iztvaikošanas dēļ sēra koncentrācija ūdenī kļūst izteiktāka. Taču plašākā apkārtnē smaka neizplatās," turpināja Priedēna.

Kā klāsta pārvaldē, sērūdeņradis ir smaga, ūdenī labi šķīstoša gāze ar raksturīgu puvušu olu smaku. Lielākās koncentrācijās tas ir nāvējoši indīgs, bet atšķaidīts un kopā ar purvu un ezeru nogulumiem jeb ārstnieciskām dūņām izmantojams dziednieciskos nolūkos.

Tāpat smaka noteikti ir jūtama iekštelpās, piemēram, ārstniecības iestāžu dūņu un vannu nodaļās, kur tiek veiktas dziednieciskās procedūras. Taču ne DAP, ne Jūrmalas pilsētas pašvaldība nav saņēmusi vietējo iedzīvotāju sūdzības par spēcīgu aromātu ārtelpā.

Ziņots, ka svētdien Somijas galvaspilsētā Helsinkos var sajust nelāgu smaku, kas, kā norādījis Somijas meteoroloģijas institūts, varētu būt atceļojusi no Ķemeru nacionālā parka, vēstīja Somijas sabiedriskais medijs "Yle".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!