Foto: DELFI

Trešdien, 22. maijā, Latvijas Televīzijas (LTV) galvenā redaktore Sigita Roķe, konsultējoties ar LTV Redakcionālo padomi, lēma atcelt "RUS.LSM" Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debates, portāls "Delfi" uzzināja televīzijā.

Šāds LTV paziņojums seko īsi pēc tam, kad kritiku par plānotajām debatēm pauda gan LTV žurnālists Gundars Rēders, gan citas publiskas personas.

Tāpat viedokli pauda Latvijas Žurnālistu asociācija, kas aicināja politiķus atturēties no mediju un žurnālistu diskreditācijas, apzināti vai neapzināti veidojot nepamatotu viedokli par žurnālistiem, jo īpaši sabiedrisko mediju žurnālistiem, kā valsts nodevējiem.

Tāpat asociācija aicināja sabiedriskos medijus sabiedrībai plašāk skaidrot savas redakcionālās izvēles.

"Gaidot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, gada sākumā LTV plānoja saturu, kā galveno mērķi izvirzot iespējami plašas auditorijas sasniegšanu. Tiecoties ar uzticamu un daudzveidīgu informāciju par vēlēšanām uzrunāt dažādas sabiedrības grupas, žurnālistu vadītas debates ar partiju vai partiju apvienību pārstāvjiem tika lemts rīkot ne tikai latviešu, bet arī krievu valodā, jo LTV satura veidotāju komandā darbojas un mazākumtautību mērķauditoriju ļoti efektīvi uzrunā RUS.LSM redakcija, kas iepriekšējās vēlēšanās nodrošinājusi plašu saturu, t.sk. debates ar deputāta amata kandidātiem. Tomēr jāatzīst, ka, plānojot saturu, neparedzējām, kādas reakcijas pirms šīm Eiropas Parlamenta vēlēšanām raisīs aicinājums deputāta amata kandidātiem piedalīties debatēs, kuru pamatvaloda ir krievu," LTV preses paziņojumā citēta Roķe.

Viņa gan norāda, ka, apzinoties, ka LTV satura veidotāji rīkojušies pēc labākās sirdsapziņas un vēloties aizstāvēt savu redakcionālo patstāvību un neatkarību, uz valsts iestāžu un politiķu publiskajiem paziņojumiem LTV reaģēja stingri.

Tomēr LTV esot ieklausījusies sabiedrības grupu paustajos viedokļos un ekspertu argumentos, vēlreiz iekšējās diskusijās izvērtējusi situāciju un debašu rīkošanas praktiskos aspektus, un lēmusi, ka debates ar Eiropas Parlamenta deputāta amata kandidātiem krievu valodā jāatceļ.

"Vienlaikus mana, LTV galvenās redaktores, nostāja nav mainījusies – sabiedriskais medijs nav un nedrīkst būt instruments politisko spēku vai amatpersonu mērķu sasniegšanai," norāda Roķe.

Lai nodrošinātu būtisko sabiedriskā medija uzdevumu mazākumtautību auditorijai daudzveidīgi atspoguļot Eiropas Parlamenta vēlēšanas, LTV vērtēs iespējas debašu vietā piedāvāt citus satura formātus. Platformā "RUS.LSM" pieejamas aktuālās ziņas, t.sk. vēlēšanu dienā plānoti ziņu speciālizlaidumi, savukārt pēc vēlēšanām raidījumā "TČK" notiks diskusija. Vēlēšanu sadaļā pieejama "Kandidātu šķirotava" – interaktīvs rīks, kas vēlētājiem ļauj izvērtēt partiju vai partiju apvienību piedāvājumu un noteikt sev piemērotāko.

Vienlaikus LTV vērš uzmanību, ka iesniegtie priekšlikumi veikt grozījumus Priekšvēlēšanu aģitācijas likumā, vēloties noteikt, ka priekšvēlēšanu debates ir priekšvēlēšanu aģitācija, apdraud medija iespējas veidot saturu debašu formātā. LTV žurnālisti nepiedalās un nekad nepiedalīsies priekšvēlēšanu aģitācijā, līdz ar to likuma grozījumu pieņemšanas gadījumā medijs lems par pilnīgu atteikšanos no priekšvēlēšanu debašu rīkošanas, kas savukārt nozīmē, ka LTV vairs nevarēs iedzīvotājiem piedāvāt iespēju žurnālista vadītās debatēs dzirdēt deputāta amata kandidātu atbildes uz vēlētājiem būtiskiem jautājumiem.

Ziņots, ka vairāki desmiti cilvēku pirmdien ap pusdienlaiku sapulcējās pie Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (SEPLP) ēkas Vecrīgā, lai protestētu pret LTV plānotajām Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā, novēroja portāls "Delfi".

Tāpat vēstīts, ka gan Valsts valodas centrs (VVC), gan bijušais Valsts prezidents Egils Levits pauduši, ka LTV plānotās priekšvēlēšanu debates krievu valodā neatbilst Satversmei. Tāpat pretenzijas pret debatēm krievu valodā ir arī Latvijas valodas aģentūrai, kas arī atsaucas uz Satversmi, kā arī Nacionālo drošības koncepciju.

Tāpat vairākas partijas – "Jaunā vienotība", "Jaunā konservatīvā partija", "Nacionālā apvienība" un "Apvienotais saraksts" – paziņojušas, ka nepiedalīsies debatēs krievu valodā.

Savukārt LTV paziņojusi, ka šobrīd neesot pamata atteikties no debatēm krievu valodā.

"Valsts iestāžu un politiķu publiskos paziņojumus uzskatām par mērķtiecīgiem centieniem ietekmēt sabiedriskā medija darbību, kas brīvā un demokrātiskā valstī nav pieļaujams. Tāpēc neatkāpsimies no būtiskā uzdevuma priekšvēlēšanu debatēs uzrunāt iespējami plašu auditoriju. Latvijas Televīzija savā saturā sargā un vienmēr sargās latviešu valodu. Esam pārliecināti, ka priekšvēlēšanu debates citās valodās mūsu latviešu valodu nekādi neapdraud, taču nodrošina ko ļoti būtisku – sniedz iespējami plašai auditorijai Latvijā uzticamu un daudzveidīgu informāciju par demokrātiskajiem procesiem un vērtībām, tai skaitā žurnālista vadītās Eiropas Parlamenta vēlēšanu debatēs uzklausot kandidātu atbildes uz ikvienam iedzīvotājam būtiskiem jautājumiem par demokrātiju, drošību un mūsu valsti," sacīja LTV galvenā redaktore Sigita Roķe.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!