Valsts augstākās amatpersonas piektdien pie Rīgas pils sveica Japānas imperatoru Akihito un imperatori Mičiko, kuri ieradušies vizītē Latvijā.
Augstos viesus sagaidīja Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, Saeimas priekšsēdētāja biedre Vineta Muižniece (TP), Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), ārlietu ministrs Artis Pabriks (TP), Latvijas vēstnieks Japānā un šīs valsts vēstnieks Latvijā.

Tāpat Japānas imperatoru un viņa kundzi svinīgajā ceremonija sveica Vīķes-Freibergas dēls un meita.

Ceremoniju klātienē vēroja liels skaits Latvijas un arī Japānas žurnālistu, interesi par to izrādīja arī Rīgas iedzīvotāji.

Vēlāk Japānas imperators un Vīķe-Freiberga nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa. Programmā ir arī Okupācijas muzeja apmeklējums.

Plkst.18.15 augstie viesi ieradīsies Latvijas Universitātē (LU), kur viņus hallē sagaidīs ar bērnu kora priekšnesumu. Majestātes tiksies ar LU vadību, profesoriem, Orientālistikas nodaļas pārstāvjiem, tulkotājiem, LU studentiem un skolēniem no Japāņu skolas.

Akihito ar imperatori Mičiko LU aplūkos arī tulkoto grāmatu izstādi.

Šī ir pirmā Japānas imperatora vizīte ne tikai Latvijā, bet visā Baltijas reģionā. Prezidentes preses sekretāre Aiva Rozenberga iepriekš sacīja, ka šī būšot "gadsimta vizīte", jo Japānas imperators tik bieži nedodas ārvalstu vizītēs.

Japānas imperators un imperatore iepriekš pieņēmuši lēmumu 2007.gadā oficiāli apmeklēt Baltijas valstis, Zviedriju un Lielbritāniju. Tas būs 14.ārvalstu brauciens kopš Akihito kāpšanas tronī 1989.gadā.

2006.gads Latvijas un Japānas divpusējās attiecībās ir bijis ļoti aktīvs - notikušas Ministru prezidenta un ārlietu ministra vizītes Japānā un 20.aprīlī tika atklāta Latvijas vēstniecība Japānā. Latvijā ir viesojušās arī vairākas Japānas amatpersonas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!