Rīgas kanāla augstā ūdens līmeņa dēļ bebrus šogad neskaitīs, informēja Rīgas pašvaldības aģentūras "Rīgas dārzi un parki" direktors Agnis Kalnkaziņš (TP).
Kā pastāstīja Kalnkaziņš, pēc vētras ūdens līmenis Rīgas kanālā strauji cēlies un nav iespējams veikt bebru uzskaiti. "Bebri, ieraugot sniegu un ziemu, ir aizgājuši ziemas miegā un nemodīsies līdz pavasarim," minēja Kalnkaziņš.

Bebru skaitīšana tiks atlikta uz pavasari, kad bebri būs pamodušies un ūdens līmenis Rīgas kanālā būs krities, norādīja Kalnkaziņš.

Latvijas Mednieku asociācijas pārstāvji izrēķinājuši, ka Rīgas kanāla bebru uzskaite izmaksās 170 latus. Minēto summu bebru skaitīšanai bija iecerēts rast aģentūras "Rīgas dārzi un parki" budžetā.

Kalnkaziņš bija iecerējis, ka pēc bebru uzskaites tiks veiktas pārrunas ar Rīgas Zooloģisko dārzu par iespējamu bebru pārvešanu. "Bet, ja bebru būs ļoti daudz, tad izvedīsim uz 101.kilometru un atstāsim mežā," iepriekš teica Kalnkaziņš.

Padomju laikos "101.kilometra likums" nozīmēja, ka, piemēram, bijušie politiskie ieslodzītie nedrīkstēja dzīvot dažādām pilsētām tuvāk par 101.kilometru vai arī svarīgas amatpersonas vizītes laikā nelabvēlīgais kontingents, piemēram, bezpajumtnieki, tika transportēti aiz 101.kilometra no pilsētas robežas.

Latvijas Mednieku asociācijas pārstāvis Jānis Kļaviņš iepriekš kā vienu no bebru skaita samazināšanas paņēmieniem norādīja bebru izķeršanu ar tīkliem, kura līdzinās zivju ķeršanai, kas bebriem nodara vismazāko kaitējumu.

Rīgas kanālmalas kokus pagājušajā rudenī apsmidzināja ar speciālu no liellopu asinīm gatavotu preparātu, lai aizsargātu tos no bebriem.

Rīgas domes Vides komiteja iepriekš atzina, ka Rīgai būs jāmācās sadzīvot ar bebriem, kuri iemitinājušies Rīgas kanālā Kronvalda parkā.

Kā iepriekš stāstīja Rīgas Meža aģentūras vadītājs Jānis Vazdiķis, katru gadu tiek izšauti apmēram 70 bebri, bet, tā kā bebru medības nav vairs tik populāras kā agrāk, šie dzīvnieki ir ārkārtīgi savairojušies un meklē jaunas dzīves vietas, piemēram, pilsētās. "Mums būs jāmācās sadzīvot ar tiem," teica Vazdiķis.

Rīgā uzskaitīti vairāk nekā 120 bebri. Dzīvnieki dzīvo pilsētā un tās rajonā. Bebri "saimnieko" arī vairākās citās vietās Rīgā, piemēram, Ķīšezera apkārtnē un Sarkandaugavā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!