Tautas partijas priekšsēdētājs, tieslietu ministrs Mareks Segliņš (TP) pirmdien asi kritizēja premjera Valda Dombrovska (JL) vadītās valdības darba stilu, skatot budžta grozījumus. Viņš žurnālistiem norādīja, ka valdībā nav diskutēts nedz par lata devalvāciju, ne par pensiju samazināšanu, ne citiem būtiskiem budžeta jautājumiem.

Vienlaikus ministrs akcentēja, ka viņš neatbalsta lata devalvāciju, ne pensiju samazināšanu. Pēc viņa teiktā, pensijas nav “jāapcērp”, bet tā esot gandrīz vienīgā lieta, par ko valdībā nav runāts.

Segliņš sacīja, ka nedrīkst bezgalīgi samazināt atalgojumu valsts pārvaldē strādājošajiem, tuvinot to pensiju līmenim, un vēl no tiem atvelkot nodokļus. “Tas, uz ko es aicinu, ir tas, ka šīs lietas ir jāizdebatē,” sacīja Segliņš. Viņš uzsvēra, ka valdība nedrīkst 'bāzt galvu smiltīs”. Segliņš sacīja, ka lata devalvācijai ir vairāk mīnusu nekā plusu. Lielākais zaudējums būtu tiem kredītņēmējiem, kuru saistības ir eiro. “Tas, kas skar latu, tas kas skar budžetu, tur mums viedokļi sakrīt,” tā par pirmdienas rītā notikušo sarunu ar Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimševiču sacīja Segliņš.

Tāpat Segliņam esot kategoriski nepieņemams premjera “emocionālais izvirdums”, kurā Dombrovskis esot kritizējis Segliņu.

TP pēcpusdienā izplatīja paziņojumu plašsaziņas līdzekļiem, kurā uzsver, ka, “debatējot par budžeta grozījumiem, valdības ministriem nav tikusi nodrošināta iespēja iepazīties ar valsts makroekonomiskās situācijas prognozēm kā tas parasti notiek budžeta pieņemšanas vai grozīšanas procesā, kā arī nav bijusi iespēja iepazīties ar valdības pārstāvju un Starptautiskā Valūtas fonda oficiālo sarunu gaitu un to rezultātiem.”

“ Atbalstot likumprojekta iesniegšanu Saeimā, [TP] ministri uzskata, ka tik svarīga lēmuma pieņemšana kā grozījumi valsts budžetā bez iespējām iepazīties ar būtisku informāciju nav atbalstāma prakse šāda lēmumu pieņemšanā. Tādēļ TP ministri aicina Valdi Dombrovski steidzami informēt Ministru kabineta locekļus par valsts makroekonomiskās situācijas prognozēm, kā arī sarunām ar Starptautisko Valūtas fondu,” pauž TP.

Segliņš pirmdien preses konferencē noliedza domstarpības JL un TP starpā. Agrāk abas bijušas pretējās nometnēs. Pirmdienas rītā pirms MK komitejas sēdes viņam bija asāka retorika ar premjeru Dombrovski, tomēr pēcāk abi pārrunājuši notikušo.

Segliņš uzsvēra, ka “nav īstā vasara, kurā savu mazo mērķīšu – ambīciju dēļ” ir vērts upurēt būtiskas valsts mēroga lietas. Īpašu uzmanību Segliņš veltīja arī medijiem, aicinot žurnālistus nepadarīt partiju nesaskaņas asākas, nekā tās patiesībā ir.

Jau vēstīts, ka Dombrovskis pirmdien no rīta valdības komitejas sākumā publiski pieprasījis paskaidrojumus no Segliņa un Finanšu ministrijas Valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska par baumām, kas skar pensiju samazināšanu par 20%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!