Obligāta militārā dienesta atjaunošana valsts budžeta līdzekļu ekonomijas nolūkā būtu absurda, jo tā izmaksātu dārgāk nekā pašreizējais profesionālais militārais dienests, uzskata politiķi.

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) izskata iespēju veikt ārkārtas pasākumu - izskatīt iespēju atjaunot obligāto militāro dienestu, ja budžeta griezums esošajā samazinājumā būtu vēl lielāks.

Bijušais NBS komandieris, tagad Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas vadītājs Juris Dalbiņš (TP) norādīja, ka tikai 2007.gadā tika ieviests profesionālais militārais dienests ar mērķi veikt līdzekļu ekonomiju, līdz ar obligātā dienesta atjaunošana pašreizējā ekonomiskajā situācijā būtu nesaprātīga.

Pēc viņa domām, patlaban obligātā militārā dienesta atjaunošanai nav pietiekami finanšu līdzekļu, kā arī sabiedrība nebūtu gatava tā atjaunošanai. "Tā situācija, kādā ir nācis šis paziņojums, ir pilnīgi neadekvāta. Varam jau mēs it kā šai domai pieķerties un mēģināt realizēt, bet rezultāti no tā pašlaik nevar būt," uzsvēra Dalbiņš.

Arī bijušais iekšlietu ministrs, tagadējais Saeimas deputāts Dainis Turlais (LPP/LC) pauda pārliecību, ka obligāta militārā dienesta atjaunošana, lai veiktu budžeta līdzekļu ekonomiju, ir pilnīgi absurda.

"Būtu labi, ja mēs nomainītu uz profesionālo ne tikai kareivjus, bet arī militāro spēku un ministrijas vadību, jo paziņot, ka obligātai militārais dienests ir lētāks par komplektēšanu, ir pilnīgi neprofesionāli. Komplektēt viennozīmīgi ir lētāk, jo to var darīt pieejamo budžeta līdzekļu ietvaros, savukārt obligātais militārais dienests tādu variantu neparedz," pauda Turlais.

Kā norāda deputāts, obligātais dienests izmaksā dārgāk ne tikai no materiāltehniskās puses, bet arī pats cilvēkresurss prasītu lielākus līdzekļus no budžeta. "Šobrīd ir sajūta, ka ministrijā cilvēki ir zem tāda spiediena, ka jārada līdzekļu ekonomija, kas arī ir par iemeslu šādām absurdām domām. Vairāk būtu jādomā, kā nopelnīt līdzekļus, jo tāda bezgalīga žņaugšana novedīs pie tā, ka mums būs līķis," uzsvēra Turlais.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!