Foto: AFP/Scanpix
Latvijā kādai personai esot piedāvāts iegādāties vakcīnu pret jaunās gripas AH1N1 vīrusu jeb tā dēvēto cūku gripu, svētdien ziņo Latvijas Neatkarīgā televīzija (LNT).

Kāds LNT skatītājs esot pavēstījis, ka viņam piedāvāta vakcīna, bet kad viņš norādījis, ka tādas vakcīnas vēl nav, viņam tirgotāji esot sākuši stāstīt kaut ko par medikamentiem.

Latvijas Infektoloģijas centrs aicina cilvēkus neuzķerties šādu viltvāržu piedāvājumiem, jo pasaulē vēl nav izstrādāta vakcīna pret cūku gripu. Pašlaik tā esot testēšanas stadijā un tās izstrāde varētu tikt pabeigta līdz nākamā gada februārim. Taču arī tad neesot zināms, cik ilgā laikā tā parādīsies Latvijā.

Kā ziņots, Latvijā apstiprināti četri inficēšanās gadījumi ar jaunās gripas AH1N1 vīrusu jeb tā dēvēto cūku gripu. Ir aizdomas par vēl dažiem saslimšanas gadījumiem, taču tie vēl nav laboratoriski apstiprināti.

Ņemot vērā to, ka Eiropā un pasaulē gripas AH1N1 vīrusa saslimšanas gadījumu skaits strauji palielinās un Latvijas iedzīvotāji turpina aktīvi ceļot, epidemiologi uzskata, ka arī Latvijā varētu būt vairāk saslimšanas gadījumu.

Sabiedrības veselības organizācijas lūdz visus ceļotājus būt atbildīgiem par savu un tuvinieku veselību un gadījumā, ja ceļojuma laikā, lidmašīnā vai pēc atgriešanās mājās no valsts, kur izplatās jaunā gripa, cilvēks izjūt gripai līdzīgus simptomus, nekavējoties vērsties pie lidmašīnas personāla vai ārstniecības personas pēc palīdzības.

Cūku gripas simptomi ir temperatūras paaugstināšanās, iesnas, sūrstošs kakls, klepus, nogurums un kaulu laušanas sajūta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!