Latvijā atklāta jauna kailgliemežu suga - "Arion lusitanicus" jeb tā dēvētie Spānijas kailgliemeži, kas lielākā Eiropas daļā ir nozīmīgs lauksaimniecības kaitēklis un invazīva suga, informē Latvijas Malakologu biedrība.

Gliemeži atklāti Pastendē.

Spānijas kailgliemezis ir raksturīgs Vidusjūras reģionam, kur tam ir dabiskais izplatības apgabals. Pagājušā gadsimta laikā šai sugai sākās strauja ekspansija un areāla paplašināšana ziemeļu virzienā. Nokļuvis jaunās dzīvotnēs Spānijas kailgliemezis tajās savairojās masveidā un kļuva par nopietnu kaitēkli. Kad pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados šī suga bija sasniegusi Vāciju bija skaidrs, ka tā savu areālu uz ziemeļiem turpinās vēl palielināt, nokļūstot līdz pat Latvijai. Pagājušajā gadā šī suga tika konstatēta Igaunijā un Somijā.

Spānijas kailgliemezim pieauguši īpatņi (var sasniegt pat 10 cm garumu) parādās augustā. Tie aktīvi barojas un rudenī dēj olas (vienā dējumā var būt vairāk par 200-300 olām). Ziemo olu stadijā, kā arī dzimumnenobriedušie īpatņi. Olas izšķiļas pavasarī.

Spānijas kailgliemezis barojas ar dažādu augu sugu zaļajām daļām , kā arī citiem gliemežiem. Sava lielā skaita un ēdelības dēļ var nodarīt jūtamu kaitējumu lauksaimniecības kultūrām.

Latvijā šī suga ir jauna un var paredzēt, ka tā turpinās izplatīties un tuvākos gados nāks klāt arvien jaunas atradnes. Izplatības turpināšanos var gaidīt arī tādēļ, ka šai sugai mūsu reģionā nav dabisko ienaidnieku

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!