Ieviešot minimālo akcīzes nodokli plānotajā apmērā, lēto cigarešu cena pieaugs vismaz par desmit santīmiem par paciņu, kas vēl vairāk palielinās cenu starpību starp legālo un nelegāli iegādāto produktu, biznesa informācijas portālam "Nozare.lv" sacīja SIA "British American Tobacco Latvia" korporatīvo attiecību menedžere Marita Jansone.

"Jāatzīst, ka šis lēmums ir negaidīts, vēl jo vairāk tādēļ, ka minimālā akcīzes nodokļa ieviešana bija plānota tikai 2011.gadā. Pašlaik lēto cenu cigarešu segments veido 42%, kas ir visplašāk pārstāvētais segments un arī visjūtīgākais pret cenu izmaiņām," uzsver Jansone.

Viņa stāsta, ka, ja pašlaik nemuitoto cigarešu īpatsvars Latvijā jau ir sasniedzis 36%, kamēr maijā tas bija 26%, ko pārsvarā veido tieši lēto cenu cigaretes, tad desmit santīmu pieaugumu lētām cigaretēm var vērtēt kā ievērojamu un, neveicot pastiprinātus pasākumus kontrabandas mazināšanā, ir mazas cerības, ka nodokļu ieņēmumi varētu palielināties.

Jau patlaban tabakas akcīzes nodokļa ieņēmumi šī gada deviņos mēnešos atpaliek par 28% no plānotā. "Pēc mūsu aprēķiniem, cigarešu kontrabandas rezultātā 2009.gadā valsts budžeta ieņēmumos netiks iekasēti 50 miljoni latu," prognozē Jansone.

Savukārt Finanšu ministrijas (FM) veiktie aprēķini rāda, ja minimālo akcīzes nodokļa līmeni noteiktu 48 latu apmērā par 1000 cigaretēm, tad papildus varētu iekasēt 3,9 miljonus latu - 3,2 miljonus akcīzes nodoklī un 0,7 miljonus pievienotās vērtības nodoklī.

Kā biznesa informācijas portālu "Nozare.lv" informēja FM Komunikācijas departamenta direktora vietnieks Aleksis Jarockis, aprēķinot fiskālo ietekmi, tika pieņemts, ka patēriņš zemāko cenu segmentā, kurā cenas palielināsies, samazinātos par 15%. FM atzīst, ka šis nosacījums ietekmētu 50,2% no visa cigarešu tirgus.

FM aprēķini rāda, ka piemēram, par paciņu ar 20 cigaretēm, kas pašlaik maksā 1,07 latus, nākamgad būs jāmaksā 17 santīmus vairāk. Paciņa, kas šogad maksā 1,17 latus, nākamgad maksās 1,30 latus, bet paciņai, kuras cena šogad ir 1,20 lati, nākamgad nāksies piemaksāt 12 santīmus. Savukārt cigaretes, kas šogad maksā 1,48 latus, arī nākamgad maksās tikpat.

Kā ziņots, pirmdien koalīcijas partijas vienojās ieviest cigarešu fiksēto likmi, lai valsts budžetā rastu papildu ieņēmumus. Minētās likmes ieviešana varētu papildināt budžetu par trīs līdz septiņiem miljoniem latu.

Fiksētās likmes ieviešana cigaretēm nozīmē, ka lētākās cigaretes tirdzniecības vietās varētu kļūt dārgākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!