Ja kāds ar savu transportlīdzekli domās ievest papildu cigarešu apjomu, apejot muitas režīmu, tad jau pirmajā mēģinājumā šim vedējam varēs konfiscēt automašīnu, - LTV raidījumam "De facto" pastāstīja Finanšu ministrijas (FM) Akcīzes nodokļu nodaļas vadītāja vietniece Jana Salmiņa, komentējot FM jauno sodu priekšlikumu tapšanu, ko izraisījusi minimālā akcīzes nodokļa palielināšana.

Tikām raidījuma "De facto" žurnālisti pārliecinājušies, ka tirgū vēl aizvien ir samērā brīvi iespējams iegādāties cigaretes. Tās ir ar Krievijas Federācijas akcīzes markām un maksā aptuveni astoņdesmit santīmus viena paciņa. Ar Latvijas akcīzes markām zemākās klases cigaretes vidēji maksā ap latu trīsdesmit. Starpība - piecdesmit santīmu. Turklāt ne vienmēr obligāti jāpērk bloks. Cenas gan nesen augušas arī nelegālajā tirgū, jo, kā atzīst paši tirgoņi - "ar preci kļuvis grūtāk".

Raidījums norāda, ka, iespējams, tur vainojamas jau veiktās izmaiņas likumdošanā, kas legāli no Krievijas vai Baltkrievijas ļauj ievest vien divas paciņas cigarešu diennaktī. Iepriekš līdzīgi pasākumi veikti arī Lietuvā un Igaunijā. "Ceram, ka tas situāciju mainīs. To rāda pieredze Narvā, kad pēc šīm izmaiņām veikalu plauktos atgriezās legālās cigaretes. It kā niecīgs pasākums, bet ar labu rezultātu," raidījumam "De facto" saka "British American Tobacco Latvia" korporatīvo attiecību menedžere Marita Jansone.

Cigaretes "Jin Ling" nāk no Kaļiņingradas, ievestas caur Lietuvu, "More" - tieši no Krievijas, kur tās maksā divdesmit četrus santīmus. Abas markas veido trešdaļu no nelegālā tirgus Latvijā. Un milzīgā smēķu cenas atšķirība padara šo nelegālo rūpalu par ļoti ienesīgu biznesu, kura dēļ ir vērts riskēt.

Tabakas ražotāju pasūtīts pētījums liecina, ka pēdējo trīs gadu laikā nelegālo cigarešu tirgus daļa trīskāršojusies un šobrīd kontrabanda ir galvenais spēlētājs tabakas tirgū Latvijā, sasniedzot 36 procentus tirgus daļas. Bet par Latgali var teikt, ka legālais tirgus tur apsīcis pavisam - kontrabandu pīpē jau 70 procenti. To veicina Krievijas tuvums Plānotās nodokļu izmaiņas, ieviešot minimālo akcīzes likmi - 96 santīmi par 20 cigarešu paciņu, ietekmēs cenu zemākās kategorijas cigaretēm, kas ir apmēram puse no visa tirgus. Rēķinot plānotos ieņēmumus, FM jau ir pieņēmusi, ka smēķu noiets samazināsies vēl par piecpadsmit procentiem. Un visticamāk - šie cilvēki neatmetīs smēķēšanu, bet gan meklēs lētāku preci. Bet tik un tā, saskaitot plusus un mīnusus, valsts cer uz 6,5 miljoniem latu papildus nodokļu ieņēmumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!