Foto: F64
Saistībā ar iespējamo krāpšanu Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) būvniecības projektos aizturētas ne vien divas slimnīcas amatpersonas un trīs uzņēmēji, bet arī vēl divas personas, kas, iespējams, nodarbojušās ar naudas atmazgāšanu, svētdien ziņo raidījums "Nekā Personīga".

Raidījums vēsta, ka Bērnu slimnīcas būvuzraugs "Projektu vadības un attīstības birojs", kas līdzās Bērnu slimnīcai uzraudzījis arī Dienvidu tilta pirmās kārtas celtniecību un citus vērienīgus projektus, iesaistīts jaunākajā Finanšu policijas (FP) uzmanības lokā nonākušajā naudas atmazgātāju shēmā, par ko vēstīts iepriekš. Tajā konstatēta nelegāla nauda 18 miljonu apjomā.

Katrs no BKUS lietā aizturētajiem tiek turēts aizdomās par dažādām epizodēm - krāpšanu, dokumentu viltošanu, kukuļdošanu un kukuļņemšanu. Shēmā iesaistītie tiek vainoti arī par krāpšanas mēģinājumu, kas tikai tika gatavots, bet nenotika, informē "Nekā Personīga", norādot, ka lietas izmeklēšanai pieslēgusies arī FP.

Izmeklētāji pieļaujot, ka noziegumi Bērnu slimnīcā varētu būt pastrādāti šogad un tajos varētu būt izkrāpti vairāk nekā 105 714 latu, ziņo raidījums. Līdz ar naudas atmazgātāju aizturēšanu šajā lietā epizožu skaits var arī pieaugt.

Kā norāda "Nekā Personīga", iespējamā naudas izkrāpšana balstījusies uz tāmju sadārdzinājumiem, piemēram, Bērnu slimnīcas jaunā daudzfunkcionālā korpusa pārejas izbūvē tāme sadārdzināta par 22 tūkstošiem latu.

Raidījums norāda, ka krāpšanas shēmā iesaistītos vaino arī par iespējamām pretlikumīgām darbībām ar labdarībā savākto naudu. Pēc tiesībsargu domām, līdzekļi izkrāpti arī no nodibinājuma "Bērnu slimnīcas fonds" savāktajiem ziedojumiem slimnīcas 5.korpusa jeb "vecāku mājas" celtniecībai, kuras tāme mākslīgi palielināta par 21 tūkstoti latu.

Kopš 2006.gada sākuma Rīgas firma "Pamats", kas būvē arī "vecāku māju", atzīta par uzvarētāju vairāk nekā desmit ārstniecības iestāžu būvniecības un renovācijas iepirkumos, norāda "Nekā Personīga".

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka KNAB uzsācis kriminālprocesu par iespējamām nelikumībām saistībā ar publiskajiem iepirkumiem BKUS vajadzībām. Veiktas vairāk nekā divdesmit kratīšanas dažādos Latvijas reģionos. Kratīšanu laikā izņemti finanšu līdzekļi dažādās valūtās vairāk kā 700 000 latu apmērā, kuru izcelsme tiks noskaidrota turpmākās izmeklēšanas laikā.

Krimināllietā apcietināti SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Muižnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers, kā arī slimnīcas valdes loceklis un ekonomikas direktors Arnis Kramzaks un BKUS saimnieciskais direktors Aivars Lisenko, piektā aizturētā persona ir Kramzaka sieva, taču viņu KNAB apcietināt nav lūdzis.

Šīs personas tur aizdomās par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, kukuļņemšanu, kukuļdošanu, komerciālo uzpirkšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu.

Pēc šīs informācijas premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzdeva veselības ministrei Baibai Rozentālei (TP) nekavējoties sasaukt dalībnieku sapulci un izskatīt jautājumu par BKUS valdes atsaukšanu, tomēr Rozentāle pēc tikšanās ar KNAB uzskatīja, ka pašlaik vēl nepietiek faktu, lai izteiktu neuzticību slimnīcas valdes priekšsēdētājam Dzintaram Mozgim, un no valdes tika izslēgts tikai Kramzaks. Tomēr dažas dienas vēlāk Mozgis pats lūdza viņu atcelt no valdes priekšsēdētāja amata uz izmeklēšanas laiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!