Valdībā neviena koalīcijas partija nav gatava uzņemties stingru līderību un arī premjeram Valdim Dombrovskim (JL) vajadzētu kļūt apņēmīgākam un drosmīgākam.

Šādu viedokli trešdien publicētā intervijā laikrakstā "Neatkarīgā Rīta Avīze" paudis bijušais Latvijas prezidents Guntis Ulmanis.

Viņš norādījis, ka ekonomiskā krīze liedz kādam politiskajam spēkam grūtajos apstākļos justies tik stipram un zinošam, lai uzņemtos stingru vadību. "Ja nebūtu krīzes situācijas, šāda koalīcija vispār nepastāvētu," sacījis Ulmanis.

Eksprezidents arī paudis, ka savā rīcībā apņēmīgākam un drosmīgākam vajadzētu būt Dombrovskim. "Nevaru pārmest Dombrovskim vai Repšem, ka viņi kaut ko dara ļaunprātīgi vai neizdara slinkuma pēc. Viņi vienkārši ir apjukuši Liekas, ka [finanšu ministrs Einars] Repše pamazām zaudē apjukumu. No premjera gan es gaidītu lielāku apņēmību. Es viņam droši ieteikt katru nedēļu runāt ar tautu - vai nu ar mediju starpniecību, vai citādi publiski komunicēt ar iedzīvotājiem," teicis Ulmanis. Eksprezidents pārmetis premjeram, ka viņš nav bijis pietekami aktīvs komunikācijā ar "telšu komūnas" protestētājiem. "Delfi" jau vēstīja, ka tieši Dombrovskis un veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) ir vienīgie valdības pārstāvji, kas tikušies ar protestētājiem.

Citā intervijas daļā Ulmanis atkāroti uzteicis Repši, atzīmējot viņa izaugsmi, jo viņš ir "ievērojami audzis un izrāda nesalīdzināmi valstiskāku pieeju".

Līderības aspektu Latvijas politikā Ulmanis arī minējis attiecībā uz jau daudzus gadus par Latvijā ietekmīgākajiem atzītajiem Tautas partijas līderi Andris Šķēli, LPP/LC vadītāju Aināru Šleseru un ar Zaļo un zemnieku savienību saistīto Ventspils mēru Aivaru Lembergu.

"Kas attiecas uz Lembergu, Šķēli un Šleseru, jā, nācijas līderi viņi būt nevar. Taču krīzes apstākļos viņi var būt labi praktisku un valstisku problēmu risinātāji. Viņi ar savu piemēru arī citiem var parādīt, ka uzņēmība, izturība, savu kļūdu nožēlošana var izvirzīt līderu lomai," paudis Ulmanis, gan piebilstot, ka neizslēdz iespēju, ka tieši no šiem trim, reizēm par oligarhiem dēvētājiem, politiķiem varētu kļūt par premjeru.

Jau ziņots, ka tieši pēdējā laikā ar jaunu sparu atsākusies retorika starp valdībā esošo "Jauno laiku" un Tautas partiju. Vienlaikus Šķēle, kurš 21. novembrī atgriezās TP vadībā atzinis, ka labprāt jau ceturto reizi kļūtu par Latvijas premjeru - tiesa, vismaz publiski viņš norādījis, ka tādu amatu labāk ieņemtu pēc 10. Saeimas vēlēšanām.

Pats Ulmanis ar kādu no partijām nav saistīts. Viņš ikdienā darbojas citos projektos, piemēram, ir viens no Rīgas "Dinamo" hokeja kluba vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!