Foto: morgueFile
Vecgada vakarā ceturtdien būs iespējams novērot daļēju Mēness aptumsumu, informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

LAB projektu vadītājs Mārtiņš Gills informē, ka daļējā Mēness aptumsuma laikā pilnmēness diska apakšējā daļā būs novērojams neliels, tumšs "robs", ko radīs Zemes ēna. Aptumsums sāksies plkst.20.53, bet noslēgsies plkst.21.53, bet vislabāk "robs" būs saskatāms ap plkst.21.23. Pārējā laikā tas nebūs pietiekami neliels, lai to labi saskatītu.

Lai arī Mēness aptumsumi nav reti sastopama astronomiska parādība - pasaulē tie notiek vidēji divas līdz trīs reizes gadā -, ne visi ir novērojami Latvijā, kā arī pēdējos gados nav veicies ar laika apstākļiem. 31.decembra aptumsums nebūs pats lielākais - būs aizsegti tikai 8% no Mēness diametra, bet zīmīgi ir tas, ka aptumsumu būs iespēja novērot visā tā garumā - no sākuma līdz noslēgumam.

Diviem citiem tuvākajiem Latvijā gaidāmajiem Mēness aptumsumiem - 2010.gada 21.decembrī un 2011.gada 15.jūnijā - būs redzama tikai sākuma daļa, pēc tam Mēness noritēs, un noslēguma daļa, jo Mēness uzlēks jau aptumsis.

Gills uzsver, ka Latvijas iedzīvotājiem pēdējos gados nav veicies ar laika apstākļiem, kā arī pēdējais notikušais aptumsums šī gada 6.augustā bija pusēnas - tāds, kas bez speciālas sagatavošanās nebija novērojams.

Lai novērotu Mēness aptumsumu, nav nepieciešams speciāli tam gatavoties, jo aptumsumu bez grūtībām būs iespējams novērot arī ar neapbruņotu aci ar nosacījumu, ka tam ir labvēlīgi laika apstākļi. Aptumsuma laikā Mēness būs vidēji augstu debesīs dienvidaustrumu pusē, tādēļ nevajadzētu būt īpaši grūti atrast piemērotu novērojumu vietu arī pilsētas apstākļos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!