Foto: DELFI
Valsts prezidents Valdis Zatlers, Vecgada vakarā Latvijas Televīzijā uzrunājot Latvijas iedzīvotājus, aicināja atstāt teātra skatuvei "vadonismu" un vairāk ticēt saviem spēkiem, iedvesmu rodot "brīvu cilvēku pārliecībā, mērķa apziņā, iekšējā spēkā un brīvībā".

"Mums šodien ir vajadzīgi atbildīgi valstsvīri, nevis vadoņi. Valstsvīri, kas atrod pareizo ceļu, rodot iedvesmu brīvu cilvēku pārliecībā, mērķa apziņā, iekšējā spēkā un brīvībā," sacīja Valsts prezidents.

Viņš uzskata, ka "vēlme pēc vadoņa ir vēlēšanās meklēt patvērumu pagātnē, gūt aizbildniecību". "Tā ir nevēlēšanās uzņemties atbildību par sevi un savu valsti. Valsts ir tik stipra, cik stipri ir tās pilsoņi. Paļaušanās uz vadoni agri vai vēlu sagandē valsti," pauda Zatlers.

Viņš atgādināja Garlība Merķeļa teikto, par dažādiem cilvēkiem - viens iet pa ceļu, bet nevis tur, kur pats vēlas, bet kurp dodas vairākums. Turpretī cits nogriežas no lielceļa, dodas pats sevis izvēlētajā virzienā, noguris apstājas, novērtē, ko ar savām pūlēm paveicis, un tad stingrā gaitā turpina tuvoties savam mērķim. "Šiem, sava ceļa gājējiem, nav vajadzīgi vadoņi. Šie cilvēki apzinās savu iekšējo brīvību. Viņi ir brīvi savā izvēlē, savās domās, savā darbībā," sacīja Valsts prezidents, norādot, ka "patiesa brīvība pieprasa atbildību". "Vispirms pret sevi. Tā ir mūsu kopējās brīvības cena," norādīja Zatlers..

Nule aizvadīto gadu Zatlers novērtēja kā "izaicinošu, daudz spēka paņemošu, meklējumu pilnu un ticību prasošu". "Tas bija grūtu un nepopulāru lēmumu laiks. Tas bija arī kļūdu un to labošanas laiks. Šis gads skaidri parādīja daudzu norišu patieso būtību," uzskata Valsts prezidents. "Mēs mācījāmies par galveno izvirzīt nevis pušelnieka pļaviņu, zirņu kalna tīrumiņu un ataudziņu, bet gan visas sabiedrības prioritātes," sacīja Zatlers.

Viņš atzina, ka, "vērojot ekonomikas piezemēšanos, daudzi no mums jutās kā iesprostoti lidmašīnā, kurā paniski tiek raustīta pilota stūre, apkalpe ir apjukusi un strīdas". "Pasažieriem nācās paļauties uz sevi un vienam uz otru," atzina Valsts prezidents, norādot, ka "to visu mēs esam izturējuši". "Esam mācījušies uzņemties atbildību par sevi un savu nākotni. Esam kļuvuši apdomīgāki, izpalīdzīgāki un darbīgāki," novērtēja Zatlers.

Viņš atgādināja, ka nākamgad Latvija atzīmēs savas neatkarības atjaunošanas divdesmito gadadienu. Viņš uzsvēra, ka ir izaugusi atgūtās Latvijas valsts pirmā jaunā paaudze – "paaudze, kurai jau piedzimstot devām ideālus, kas mūs iedvesmoja atjaunot savu valsti".

"Valsts esam mēs paši un mēs katrs veidojam šo Latvijas valsti - savā darbavietā ar samaksātajiem nodokļiem, ar savu sabiedrisko un politisko darbību un atbildību. Neviens cits nemaksās par mūsu bērnu skolu, par mūsu vecāku aprūpi kā vien mēs paši," norādīja Valsts prezidents.

Viņš uzskata, ka "valsts jēdziens un tā saturs ir pārāk nopietns, lai ar to koķetētu un jokotu", norādot, ka izteicienu "mīlu Latviju, bet nemīlu valsti" var lietot tikai cilvēki, kas neizprot, kas ir valsts. "Valsts ir mūsu brīvība, kas izcīnīta. Tā ir tauta un zeme, kurai mēs esam piederīgi; zeme, kurā runājam latviešu valodā," atgādināja Zatlers.

Viņš arī uzsvēra, ka "mēs nedrīkstam gaidīt un paļauties uz to, ka valsts sakārtosies pati no sevis - bez mūsu katra līdzdalības", aicinot vēlētājus nākamgad gaidāmajās 10.Saeimas vēlēšanās "gudri, nevis spēlējoties vai protestējot, izmantot savu balsi". Tāpat Zatlers atkārtoja jau pērn Vecgada uzrunā izteikto aicinājumu jauniem cilvēkiem nākt politikā. "Veiksmīgu un gudru politiku veido cilvēki, kas ir aktīvi, diskusijas rosinoši. Cilvēki, kas ir prasīgi pret sevi un tiem, kam deleģē varu," sacīja prezidents.

Zatlers uzskata, ka nākamais gads būs "valsts tiesiskā brieduma pārbaudes laiks". Viņš norāda, ka Jaunajā gadā būs jāizvirza un jāapstiprina amatā ģenerālprokurors, jāpilnveido tiesnešu iecelšanas kārtība, kuras trūkumi izgaismojās aizejošajā gadā.

Tāpat Zatlers uzskata, ka iepriekšējās Saeimas vēlēšanas parādījušas vairākas nepilnības gan priekšvēlēšanu aģitācijas, gan politisko partiju finansēšanas kārtībā. Daži trūkumi ir novērsti, taču viss vēl nav padarīts un, tuvojoties Saeimas vēlēšanām, joprojām nav skaidrības par iepriekšējo vēlēšanu kampaņu pārkāpumiem, uzsvēra prezidents. "Tas, kā tiks atrisināti šie jautājumi, cik efektīva būs vēlēšanu procesa norises kontrole, cik šie procesi būs caurskatāmi un atbilstoši tiesību normām, - tas noteiks, kādā valstī turpmāk dzīvosim," uzskata Zatlers.

Par aktuālāko šī brīža problēmu Valsts prezidents atzina bezdarbu, kura mazināšana, viņaprāt, ir gan valdības, gan sabiedrības uzdevums. "Valdībai ir jārada priekšnoteikumi ekonomikas stimulēšanai, taču arī mums pašiem jābūt aktīviem un uzņēmīgiem," aicināja Zatlers.

Par savām nākamā gada prioritātēm Valsts prezidents atzina politiskās stabilitātes, tiesiskuma nodrošināšanu un nodarbinātību. Tāpat viņš solīja savu pilnvaru robežās palīdzēt Latvijas uzņēmējiem apgūt jaunus tirgus un veicināt uzņēmēju un sociālo partneru dialogu ar valdību.

Zatlers uzsvēra, ka 2010. gads prasīs daudz spēka un darba, taču "mums ir pa spēkam izaicinājumi, jo esam izglītota, gudra un sīksta tauta".

Valsts prezidents atgādināja, ka nākamais gads būs arī skaistu notikumu gads. "Jutīsim līdzi saviem olimpiešiem, kopā sadziedāsimies skolēnu dziesmu un deju svētkos," aicināja Zatlers, rosinot "kopā meklēt spēku mūsu tautas kultūrā". "Tās saknes ir tik dziļas un spēcīgas, ka spēj radīt ne vien spilgtus mākslas darbus, bet arī piepildīt mūsu katra dzīvi ar skaistām izjūtām, radošām idejām un pārliecību par savām spējām," uzskata Zatlers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!